U trendu

Odžić: Budućnost Vojvodine ne može se graditi na antievropskim vrednostima i nacionalizmu

Predsednik Vojvodjanske partije Aleksandar Odžić ocenio je danas kao „više nego zabrinjavajuću činjenicu“ da vlast u Srbiji i deo „samozvane“ opozicije sve manje spominju Evropsku uniju, a sve više Rusiju i Evroazijsku uniju, dok je Vojvodina nešto što se za njih „podrazumeva“.

Odžić je u saopštenju naveo da se budućnost Vojvodine ne može graditi na antievropskim vrednostima, nacionalizmu i netoleranciju.

„Kao zaokružena prirodna, istorijska i administrativna zajednica – autonomna pokrajina, Vojvodina po svemu predstavlja Evropu u malom, iz čijeg vrednosnog sistema je niko ne može udaljiti ili premestiti u nešto što iskonsko vojvodjansko biće ne može prihvatiti kao pripadajući model za budućnost“, naveo je Odžić u saopštenju.

Dodao je da je Vojvodina specifična višenacionalna, višekonfesionalna, politička, ekonomska i sociokulturna celina, nastala na temelju sopstvenog istorijskog razvoja, te procesa koji su vekovima bili suštinski drugačiji od uslova u ostalim delovima današnje države Srbije.

„U Vojvodini živi više od 20 različitih nacija, u zvaničnoj upotrebi je šest jezika nacionalnih zajednica i na svakom od tih jezika Vojvodjani se dobro razumeju. Vojvodjani su navikli da pošteno rade i žive od svog rada, a višedecenijskom centralizacijom državne administracije Republike Srbije to pravo im je uskraćeno. U Vojvodinu se uvek dolazilo, danas se iz Vojvodine odlazi“, naveo je Odžić.

On je pozvao Vojvodjane da se okupe oko Vojvodjanskog fronta, koalicije koju za saada, pored Vojvodjanske partije, čine i Liga socijaldemokrata Vojvodine i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

„Samo zajedno i okupljeni oko nespornih vrednosnih principa i programa, možemo sačuvati i unaprediti život u Vojvodini, a njenim gradjanima vratiti dostojanstvo i pravo na normalan život“, kazao je Odžić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.