U trendu

OEBS: Danas počinje Karavan dijaloga

Uz podršku misija OEBS-a u Srbiji i na Kosovu danas u Beogradu počinje „Karavan dijaloga“ čiji je cilj podrška ženama i omladini, rodnoj ravnopravnosti i izgradnji mira.

Karavan će u narednih sedam dana proći kroz nekoliko gradova, a aktivistkinje će učestvovati u radionicama i debatama koje će se završiti u Prištini otvaranjem izložbe fotografija o ulozi žena u društvu, saopštila je Misija OEBS u Srbiji.

Karavan organizuje Akademija dijaloga za mlade žene, sledeći primer dijaloga uspešnih žena iz Beograda i Prištine, započetog 2012. godine.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Andrea Oricio je rekao da je „centralna poruka ‘Karavana dijaloga’ da naglasi značaj neposredne komunikacije mladih i da pokaže da mladi iz Beograda i Prištine imaju mnogo više zajedničkog nego što misle“.

Jan Bratu, šef misije OEBS-a na Kosovu, dodao je da „ne može biti održivog dijaloga o bilo kojoj temi, bez uključivanja svih segmenata društva, a žene su njegov značajan deo. Žene mogu i treba da doprinose, gde god mogu“, rekao je Bratu.

Večeras će u Beogradu na debati „Žene i mir“ govoriti ambasador Oricio i poslanica Gordana Čomić, dok će sutra u Pančevu biti radionica o rodnim ulogama, a u Novom Sadu debata „Rodna ravnopravnost se ne tiče samo žena?“.

U Šapcu će se u nedelju razgovarati o višestrukoj diskriminaciji žena. U ponedeljak će u Bujanovcu i Preševu biti održane radionice o rodnim ulogama što će biti i tema radionice u utorak u Partešu. Istog dana u Gnjilanu će se razgovarati o ulozi žena u lokalnim samoupravama i kreiranju politike, a u sredu u Peći biće debata „Rod i izgradnja mira“.

Karavan dijaloga se zavšava u četvrtak u Prištini gde će na Trgu Zahir Pajaziti biti otvorena izložba fotografija „Žene u našim društvima“ a biće priredjena diskuija „Žene u izgradnji mira: iskustva na putu“ kojom će predsedavati šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.