OEBS osudio pretnje smrću upućene novinarima N1

BEČ – Predstavnik Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Harlem Desir osudio je danas više pretnji upućenih novinarima televizije N1 u Srbiji, i pozvao srpske vlasti da pod hitno identifikuju i kazne odgovorne.

„Crtanje mete i napad na novinare zbog njihovog rada je napad na slobodu izražavanja koja je temeljno ljudsko pravo. Pozivam srpske vlasti da učine sve što je u njihovoj moći da identifikuju i kazne one koji su odgovorni za pretnje N1 televiziji i da obezbede da novinari mogu da obavljaju svoje profesionalne aktivnosti bez zastrašivanja ili pretnji“, poručio je Desir.

On je ukazao na tačke 3 i 7 Odluke o bezbednosti novinara usvojene u decembru prošle godine na ministarskom savetu OEBS-a u Milanu, kojom se države potpisnice pozivaju da: „javno i nedvosmisleno osude sve napade i nasilje nad novinarima“ i „pozovu političke lidere, javne zvaničnike ili vlasti da se uzdrže od zastrašivanja i pretnji – i da nedvosmisleno osude – nasilje nad novinarima“.

U saopštenju OEBS-a se podseća da je televizija N1 dobila pismo u kojem su nepoznata lica zapretila smrću novinarima i njihovim porodicama, kao i dizanjem u vazduh zgrade televizije.

O tim pretnjama, koje su navodno povezane sa medijskim izveštavanjem o aktuelnim događajima u Srbiji, obaveštena je policija.

U saopštenju se navodi i da je, prema medijskim izveštajima, jedan od potpredsednika Srpske napredne stranke, kome se ne navodi ime, optužio na društvenim mrežama novinare N1 za priznavanje nezavisnosti Kosova, što je, tvrde, izazvalo talas uvredljivih i diskriminatorskih izjava na račun TV N1, koja je okarakterisana kao „izdajnička“ i „antisrpska“ televizija.

„Javne ličnosti ne smeju stvarati neprijateljsko okruženje za novinare, jer bi to moglo dovesti do ozbiljnog pritiska i pretnji protiv njih“, poručio je Desir.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike