U trendu

OECD: Kanada na čelu liste najobrazovanijih država na svetu

NJUJORK – Kanada je prva na rang listi najobrazovanijih država na svetu, koju je sastavila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) mereći nivo obrazovanja odraslih u 36 zemalja-članica te organizacije.

Prema OECD-u, preko 56 procenata odraslih građana Kanade steklo je neku vrstu obrazovanja nakon srednje škole, prenosi američka televizija CNBC.

OECD je nivo obrazovanosti država izrazio kao procenat pripadnika odrasle populacije, starosti između 25 i 64 godine, koji su završili neku vrstu tercijarnog obrazovanja, odnosno stekli diplome na dvogodišnjim ili četvorogodišnjim studijama ili stručnoj specijalizaciji.

Iza Kanade, na drugom mestu je Japan sa 50,5 odsto odraslih sa višim i visokim obrazovanjem, a slede Izrael (49,9 odsto), Južna Koreja (46,86 odsto) i Ujedinjeno Kraljevstvo koje se sa 45,96 procenata našlo na petom mestu.

CNBC navodi da su SAD, uprkos tome što više Amerikanaca pohađa koledže nego ikada ranije i što zemlja svake godine dominira na rang listi najboljih univerziteta na svetu, zauzele tek šestu poziciju među najobrazovanijim državama.

Prema OECD-u, 45,7 odsto odraslih Amerikanaca u dobu od 25 do 64 godine završilo je neku vrstu tercijarnog obrazovanja.

Na sedmom mestu je Australija sa 43,74 odsto diplomaca, osma je Finska (43,6 odsto), koju prati susedna Norveška (43,02), a listu prvih 10 najobrazovanijih država zaključuje Luksemburg za 42,86 odsto odraslih građana koji su stekli obrazovanje trećeg stepena.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike