U trendu

Oland za veliku koaliciju u borbi protiv Islamske države

Francuski predsednik Fransoa Oland založio se danas za formiranje „velike koalicije“ za zajedničku borbu protiv ekstremista Islamske države da bi se uništila grupa koja preti celom svetu i „čini masakre“ na Bliskom istoku.

Oland je izjavio da je Francuska „u ratu“ protiv terorizma Islamske države.

Francuski predsednik najavio je u ponedeljak u parlamentu da će s predsednicima SAD i Rusije i razgovarati s njima o udruživanju snaga u uništavanju Islamske države.

U današnjem obraćanju gradonačelnicima francuskih gradova, posle sedmočasovne policijske opsade stana u severnom delu Pariza gde je policija tragala za glavnim organizatorom napada 13. novembra, francuski predsednik poručio je sugradjanima da ne treba da se predaju „strahu“ i „žigosanju“.

Antiteroristička operacija sprovedena danas u severnom predgradju Pariza Sen-Deni „još jednom nam potvrdjuje da smo u ratu, u ratu protiv terorizma koji je sam odlučio da protiv nas vodi rat“, rekao je Oland u govoru gradonačelnicima okupljenim u Parizu.

Francuski predsednik je rekao da Islamska država terorom želi da unese podele i sumnju i pozvao sugradjane da ne podlegnu tome.

„Francuska će ostati zemlja slobode i kulture… Francuska nikad neće popustiti pred strahom“, rekao je on i pozvao sugradjane da se vrate u kafee i muzeje i da žive život punim plućima.

„Šta bi naša zemlja bila bez kafea, koncerata, sportskih dogadjaja, muzeja“, pitao se Oland i obećao dodatnu bezbednost da muzeji mogu ponovo da rade i primaju turiste.

Rekao je da je prioritet Francuske sada da „iskoreni radikalizam“ i da će mnoga mesta gde se „glorifikuje“ terorizam biti zatvorena.

Predlog zakona o produžetku vanrednog stanja na tri meseca uključuje mere zabrane svakog udruživanja ili okupljanja gde se ohrabruju ljudi da sprovode teroristička dela.

Predlog će raspravljati oba doma parlamenta u četvrtak i petak i očekuje se da će se o njemu glasati u petak.

Francuski predsednik je rekao da će pripadnici gradskih policija biti opremljeni oružjem. U Francuskoj 3.900 policajaca gradske policije nisu naoružani.

Rekao je da je nacionalno jedinstvo najbolji odgovor posle napada koji su se dogodili u Parizu.

„Treba da budemo nepomirljivi pred svakim oblikom mržnje. Ne treba tolerisati nijedan čin ksenofobije, antisemitizma, antiislamizma“, rekao je francuski predsednik.

Oland je rekao da je francuski nosač aviona Šarl de Gol upravo poleteo ka istočnom Sredozemlju da pomogne francuskim snagama koje se bore u Siriji protiv Islamske države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.