U trendu

Oliver Ivanović na slobodi 26. avgusta?

Apelaciono veće suda u Kosovskoj Mitrovici odbacilo je rešenje o produžnju pritvora lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanovića do 6. oktobra, izjavila je danas zamenica predsednika GI SDP Ksenija Božović.

„Tom odlukom po autmatizmu je vraćeno prethodno rešenje prema kome Oliveru pritvor ističe 26. avgusta“, rekla je Ksenija Božovič i dodala da se Apelacioni sud ponovo odlučivati o pritvoru neposredno pre 26. avgusta.

Upitana da li očekuje da će se Ivanović posle 26. avgusta braniti sa slobode, ona je odgovorila da to ne može da zna, ali da joj nadu uliva to što je premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao da će se tokom pregovora u Briselu založiti za njegovo puštanje iz pritvora.

„Ono što je naš cilj i što mi sada pokušavamo to je da ga ubedimo da prestane sa odlukom o štrajku glađu, za sada u tome ne uspevamo. On je dosta loše, puno je smršao i odbija infuziju“, rekla je Ksenija Božović.

Ivanović od prošlog petka, 7. avgusta, štrajkuje glađu, jer mu je Euleksov sud produžio pritvor do 6. oktobra, a juče je zbog lošeg zdravstvenog stanja prebačen u bolnicu.

Oliver Ivanović je u pritvoru od januara 2014. godine i tereti se za ratne zločine nad albanskim civilima u oružanim sukobima na Kosovu od 1998. do 2000. godine. Do sada nijedan svedok nije potvrdio njegovo učešće u delima koja mu se stavljaju na teret.

U protekle dve nedelje organizovana su tri protesta podrške Ivanoviću, dva u Kosovskoj Mitrovici i jedan u Prištini, na kojima je od Euleksa zatraženo da Ivanovića puste da se brani sa slobode i da poštuje vladavinu prava.

Međunarodno veće sudija nije pustilo Ivanovića da se brani sa slobode zbog mogućnosti bekstva i uticanja na svedoke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.