U trendu

Ombudsman kontroliše rad MUP-a

Ombudsman Saša Janković izjavio je danas da je pokrenut postupak kontrole rada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) povodom dopisa u kojem se navodi da zbog bezbednosne procene u Novom Pazaru neće pružiti asistenciju za izvršenje sudske presude o uklanjanju nelegalno podignutog objekta i obustavljanju radova koji su u toku.

Janković je novinarima u Beogradu rekao da mu je takav akt MUP-a prezentovala opština Novi Pazar.

Ombudsman je povodom saopštenja koje je potpisala državna sekretarka u MUP-u Jana Ljubičić rekao da ne želi da komentariše takav način, ton i reči koje se koriste.

Upitan o najavama da bi mogao da bude i predsednički kandidat na predstojećim izborima, Janković je ukazao da svima treba da budu omogućeni ravnopravni uslovi za kandidaturu i za glasanje, i dodao da „niko nema prava da ohrabruje ili da nekorektno ohrabruje kandidate“.

„Ja to sve vreme pričam kao zaštištitnik gradjana, kada ne budem zaštitnik gradjana, kada budem kandidat, ako budem kandidat to će se znati“, rekao je Janković.

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Jana Ljubičić saopštila je da je zaštitnik gradjana Saša Janković počeo predsedničku kampanju i nazvala ga licemernim zbog toga što, kako je navela, nije primećivao nezakonite objekte u Novom Pazaru dok su „njegovi politički istomišljenici bili na vlasti“.

Zaštitnik gradjana Saša Janković optužio je ranije premijera Srbije Aleksandra Vučića da izjavom da neće rušiti nelegalni objekat u centru Novog Pazara koji gradi poslanik vladajuće koalicije jer ne želi razbijanje glava sa muslimanima, zapravo zloupotrebljava funkciju predsednika Vlade, „gasi poslednja svetla vladavine prava i stvara versku netrpeljivost u Srbiji“.

Ljubičić je navela i da je nejasno da li Janković svojom izjavom „priziva nemire i nestabilnost“ u Novom Pazaru ili se „dodvorava nekom biračkom telu“.

„Šta god da mu je namera, skandalozno je što političar Janković sve češće obesmišljava i zloupotrebljava funkciju zaštitnika gradjana“, navodi se u saopštenju.

Premijer Vučić ranije je izjavio da neće rušiti nelegalno izgradjenu imovinu bivšeg muftije, predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Muamera Zukorlića u centru Novog Pazara, jer ne želi da rizikuje sukob sa 5.000 ljudi, koliko očekuje da bi Zukorlić mogao da izvede na ulice, već da će pokušati da se to reši razgovorom i mirnim putem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.