najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ombudsman optužio Vučića da ruši vladavinu prava i zloupotrebljava funkciju

Zaštitnik gradjana Saša Janković optužio je danas premijera Aleksandra Vučića da izjavom da neće rušiti nelegalni objekat u centru Novog Pazara koji gradi poslanik vladajuće koalicije jer ne želi razbijanje glava sa muslimanima, zapravo zloupotrebljava funkciju predsednika Vlade, “gasi poslednja svetla vladavine prava i stvara versku netrpeljivost u Srbiji”. 

“Vučić nema pravo da suspenduje zakone Srbije po svojoj proceni. On pravi svojevrstan ‘državni udar’ tako što preuzima nadležnosti svih državnih organa i institucija i potčinjava ih političkoj volji i interesima. Njegove izjave o tome da zakon neće biti primenjen u slučaju najdrskije bespravne gradnje u Novom Pazaru uništavaju vladavinu prava, pravnu sigurnost, pravo svojine i jednakost svih pred zakonom”, naveo je Janković u saopštenju. 

Premijer Vučić ranije je izjavio da neće da ruši nelegalno izgradjenu imovinu u centru Novog Pazara bivšeg muftije i predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Muamera Zukorlića, jer ne želi da rizikuje sukob sa 5.000 ljudi, koliko očekuje da bi Zukorlić mogao da izvede na ulice, već da će pokušati da se to reši razgovorom i mirnim putem.

“Mislite li da će muftija da pusti da mu to tek tako neko sruši (objekat) bez prisutnih 5.000 ljudi? Pa neće i već vam je to rekao i sada ja pitam da me posavetujete kako da to srušimo”, odgovorio je Vučić na pitanje zbog čega država ne reaguje na nelegalnu gradnju Zukorlića. 

Janković je ocenio da je Vučićeva ocena da bi rušenje nelegalnog objekta značio rat sa muslimanima i razbijanje glava “najgrublja manipulacija” jer bespravna gradnja nije osobina muslimana, već izraz bezakonja koga ima medju pripadnicima svih vera i nacija. 

“Zaštitnik gradjana poziva predsednika Vlade da se vrati svojim Ustavom i zakonom propisanim ovlašćenjima i da prestane da sa mesta predsednika Vlade upravlja svim državnim funkcijama, jer država nije jedan čovek”, naveo je Janković.

Ombudsman je, takodje, naveo da su tokom nedavne posete Novom Pazaru opštinske vlasti i veliki broj gradjana muslimanske vere od njega zatražili da nadležne državne organe privoli da rade po zakonu koji mora da bude isti za sve. 

“Predsednik opštine Novi Pazar uručio je Zaštitniku gradjana svu dokumentaciju, uključujući i pisano odbijanje MUP-a Srbije da asistira u rušenju nelegalnog objekta. Medjutim, izjave predsednika Vlade jasno su ukazale da uzrok problema nije greška bilo kog službenika, već premoć sile i politike nad zakonom i ravnopravnošću gradjana”, naveo je Janković.

(Beta)

2 komentara
  1. Husnija

    Podrzavamo Vas gospodine obdusmanu, ali… Ali za zakonitost i ustavnost treba biti uvek i u svakom pogledu i svakoj prilici. Vi ste gospodine obdusmane za parcijaalnu zaakonitost, za zakonitost od slucaja do slucaja, za selektivnu zakonitost. Vi gospodine Jankovicu niste reagovali, kada sam \Vam pre tri godine trazzio da mene gradjanina Husniju Bitic uzmete u zastitu, od nasilja koje cini moja opstina Zemun. Opstina Zemun je ustanovila krnu slavu kao opstinsku slavu. Ja sam gospodine nezastitnice gradjana ateista, ne slavim nikakvu slavu. Za mene je velika uvreda, da za vreme krsne slave ne mogu da izrvsimi svoje obavze prema drustvu i ostvariti moja prava, u danima,, radnim danima kada opstina slavi. Gospodine nezastitnice gradjana i ovom prilikom trazima da radite po normama zakona i ustava, stite i nas ateiste, da nasa opstina kao organ laicke drzava ukine krsnu slaavu kao opstinsku slavu.

  2. Običan Srbin

    To će Vučić da rešin mirnim putem, don’t worry ! Kao što je rešio problem Nikolićevih vikendica u rečnom toku !!! Kao što je rešio problem huligana !!! Kao što je rešio problem tajkuna !!! Kao što je rešio problem Kosova !!! G-din Vučij je jak kada su najslabiji u pitanju: bebe, trudnice, nezaposleni, penzioneri,… Za sve ostalo će da organizuje konferenciju i da nam ”plače” kako je nemoćan,… A sve smo mu dali u ruke: policiju, vojsku, sudstvo, tužilaštvi, ministarstva, agencije,…. Junačina je to !!!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike