Opasno je zaustaviti evrointegracije

Predsednik Tomislav Nikolić izrazio je danas bojazan da bi se mogao smanjiti optimizam gradjana Srbije za ulazak u Evropsku uniju pošto za “16 godina nemaju nikakve pozitivne posledice, već osećaju samo teškoće”.

Nikolić je u razgovoru s ministrom spoljnih poslova Španije Hoseom Manuelom Garsija-Margaljom rekao da Hrvatska zaustavlja otvaranje poglavlja Srbiji, pod uticajem ultranacionalista, koji, kako je saopštila je predsednikova pres služba, “vodi ustaški pokret”, iako postoji dogovor na najvišem nivou da će se ta pitanja rešiti putem dijaloga, a ne ucena.

“Veoma je opasno zaustavljanje evrointegracija s obzirom na to da gradjani Srbije za šesnaest godina nemaju nikakve pozitivne posledice, već osećaju samo teškoće. Bojim se da će doći do ozbiljnog zamora i pada optimizma gradjana u vezi sa punopravnim članstvom u EU”, rekao je Nikolić.

Garsija-Margaljo je rekao da će Španija nastaviti da podržava Srbiju u evrointegracijama i saglasio se da je važno intenzirivirati privrednu i svaki drugi oblik saradnje Srbije i Španije, navodi se u saopštenju.

Nikolić je rekao da izuzetne političke odnose Srbije i Španije ne prati adekvatna ekonomska saradnja i naveo da je “Srbija je izvanredna destinacija za investicije iz Španije” pošto, pored “pravne sigurnosti, izvanrednog geografskog položaja, veoma kvalifikovane i vredne radne snage, Srbija ima i sporazume o slobodnoj trgovini s velikim brojem zemalja”.

Nikolić je rekao da je Srbija veoma zahvalna zbog podrške Španije u vezi s pitanjem nezavisnosti Kosova, i zbog njene podrške evrointegraciji Srbije.

Garsija-Margaljo je rekao da Španija ne priznaje dokumente koji dolaze sa Kosova i da neće omogućiti viznu liberalizaciju za gradjane koji dolaze s Kosova.

(Beta)

Ostavite komentar