U trendu

Opozicija kritikuje izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Poslanici opozicije kritikovali su danas predložene izmene i dopune Zakon o poljoprivrednom zemljištu, ocenjujući da je štetan za poljoprivrednikejer je predvidjeno davanje u zakup do 30 odsto obradivog državnog zemljišta preduzećima i tajkunima.

„Mislim da je to jako štetan zakon, jer omogućava direktnu pogodbu o zakupu zemljišta van očiju javnosti, bez tendera i javnog nadmetanja. Pravnim licima, kompanijama, da kažem tajkunima, biće omogućen da dodju vrlo lako do 30 odsto zemljišta u državnom vlasništvu“, rekao je samostalni poslanik Borislav Stefanović novinarima u Skupštini.

Kako je dodao, time se oduzima mogućnost poljoprivrednicima da to zemljište obradjuju, da prošire svoj inače mali i neefikasan posed, već se zemlja daje domaćim ili stranim tajkunima.

„Ovo je zakon krojen po meri jednog potencijalnog investitora iz Nemačke, Tenisa, koji ovde treba da proširi klaničnu industriju i da naši poljoprivrednici za njega voze traktore i da rade za platu od 200 evra. To su oni tako zamisli jer to je moderno u neoliberalnom svetu“, rekao je Stefanović.Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić rekla je da predložene izmene ne bi smele da prodju u obliku u kom su stigle u Skupštinu i da Vlada mora da razgovara sa poljoprivrednicima koji protestuju protiv tog predloga.

„Ovakav zakon je dokaz da je tačna glasina da je Tenis uslovio dolazak u Srbiju donošenjem ovog zakona, a kako bi dobio 16.000 hektara zemljišta. Zakon mora biti povučen iz procedure“, rekla je Čomić.

Poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je da se u predloženim novinama u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu zakona kriju brojne opasnosti za rasprodaju srpske zemlje i da postoje ograničenja za fizička, ali ne i za pravna lica.

Poslanici opozicije ocenili su i da nisu jasni kriterijumi na osnovu kojih su predlagani kandidati za javne tužioce i istakli da je u taj proces upletena politika, što su predstavnici vladajuće većine odbacili.

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nataša Vučković, rekla je da je za tu stranku zbunjujuće to što ima više kandidata za pojedine funkcije i što Državno veće tužilaca nije bilo u mogućnosti da odredi jednog kandidata, već je ostavilo skupštini da bira.

„S obzirom na stav da skupština treba da se maksimalno povuče iz izbora tužioca i sudija, ovo nije dobro rešenje i kada pogledamo akcioni plan za poglavlje 23, jedna od glavnih stvari je da se skupština oslobodi nadležnosti u izboru tužioca i sudija“, rekla je Vučković.

Kako je dodala, važno je da pravosudje odlučuje o kadrovskim pitanjima na nivou pravosudja, i da se ostale grane vlasti ne mešaju.

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Djurišić takodje je istakao da je jedna od najvećih zamerki Evropske komisije bilo uplitanje zakonodavne vlasti u izvršnu, i istakao da se to očigledno dešava i u ovom procesu biranja tužilaca.

On je takodje naveo da je interesantno to što nije utvrdjen po jedan kandidat, već je parlamentu predložena lista kandidata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.