U trendu

Opozicija postavljala pitanja maketi vlade

Poslanici Nove stranke i poslanik Pokreta za preokret danas su u Skupštini Srbije ponovo postavljali pitanja maketi sa likom predsednika Vlade Aleksandra Vučića i članova vlade o pregovorima Beograda i Prištine, izbeglicama, padu vojnog helikoptera, ekonomskoj situaciji u zemlji i korupcionaškim aferama.

Poslanici su naveli da i ovog poslednjeg četvrtka u mesecu nema sednice u Skupštini, kao ni predstavnika Vlade da odgovaraju na pitanja, što je njihova zakonska obaveza, pa su se sve vreme obraćali maketi postavljenoj u skupštinskom holu.

Poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović pripremio je 20 pitanja za predsednika Vlade, a prvo ga je pitao da li su istiniti navodi da Vlada Srbije priprema 15 kasarni za smeštaj izbeglica i da li je tačno da se Srbija obavezala da trajno zbrine 50.000 izbeglica.

On je pitao i da li će biti smenjen gradonačelnik Siniša Mali zbog korupcionaške afere, kao i da li će poslanici dobiti izveštaje o Briselskom sporazumu postignut sa Prištinom, a koji parlament ne dobija već godinu i po dana.

Veselinović je premijera pitao i kada će vratiti plate i penzije na nivo pre smanjivanja i kako će da pokrene privredu u Srbiji, kao i ko plaća 2.000 novootvorenih prostorija Srpske napredne stranke po Srbiji.

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević je pitao ministra zdravlja Zlatibora Lončara zašto Fond za lečenje dece u inostranstvu nije odobrio finansiranje operacije jednog dečaka koji boluje od cerebralne paralize, u iznosu od 2.300 evra.

„Zašto fond ne radi svoj posao i ne ispunjava svrhu zbog koje je osnovan“, upitao je Pavićević.

On je pitao ministra prosvete Srdjana Verbića zašto još nema predloga zakona o visokom obrazovanju, a ministarku saobraćaja Zoranu Mihajlović i ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića zašto ni godinu dana nakon najave još nema izmena Zakona o bezbednosti u saobraćaju.

Pavićević je pitao Vučića zašto ne primenjuje „visoke kriterijume o kojima stalno govori“ prilikom odabira svojih najbližih saradnika i kao primer naveo gradonačelnika Sinišu Maloga koji je, kako je naveo, plagirao doktorat i koji je umešan u korupcionašku aferu.Poslanik i lider Nove stranke Zoran Živkovićponovo je postavio pitanje o odgovornosti i istrazi o padu vojnog helikoptera u kom je poginulo sedam osoba, medju kojima i jedna beba.

„Po kom to moralnom kodeksu, zakonu, pravilima, Vučić daje sebi za pravo da prikriva krivično delo“, upitao je Živković osvrnuvši se na pad vojnog helikoptera, ali i afere o falsifikovanju.Na pitanje novinare zašto i ostatak opozicije nije došao u parlament da postavlja pitanja, Živković je rekao da nikom nije bio upućen poseban poziv i da ko god hoće može da dodje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.