U trendu

Opozicija: Sporno što je zamenu rasvete u Kragujevcu ponudila firma koja se povezuje sa premijerkom

Šef odborničke grupe Šumadijska regija-Pokret slobodnih gradjana iz Kragujevca Bojan Stojadinović ocenio je danas da je u ponudi za energetsku efikasnost u tom gradu najviše sporna firma „Resalta“ koja se povezuje sa premijerkom Anom Brnabić.

Firma „Resalta“ je samoinicijativno dala ponudu Kragujevcu za zamenu stare rasvete LED rasvetom, rekonstrukciju sistema grejanja i zamenu drvene stolarije u javnim objektima.

„To je kompanija u vlasništvu čoveka koji je bivši poslodavac premijerke Ane Brnabić, koja je iz njegove firme prešla u Ministarstvo za državnu i lokalnu samoupravu pa u premijersku fotelju. I simptomatično je da gde god se Ana Brnabić pojavi, a bila je skoro u Kragujevcu, tu ide firma ‘Resalta’ koja radi led rasvetu“, rekao je Stojadinović na sednici Skupštine grada.

Dodao je da se vlasnik te firme povezuje sa firmama u Madjarskoj bliskim premijeru te zemlje Viktoru Orbanu koje su bile pod istragom Olafa – institucije Evropske unije za borbu protiv korupcije i protiv kojih je podneto oko 17 krivičnih prijava za zloupotrebu položaja.

„Je l’ obavezno da u svakoj lokalnoj samoupravi gde je Srpska napredna stranka na vlasti, firme koje imaju veze sa Anom Brnabić, koje su bliske predsedniku Vučiću dobijaju poslove“, upitao je Stojadinović, pozivajući se, kako je rekao, na pisanje istraživačkih novinara.

On je ocenio da je izgleda stav SNS da lokalne samouprave služe samo da iz njih isisavaju pare kroz poslove javno-privatnog partnerstva.

Gradska skupština je danas prihvatila inicijativu koju je podnela „Resalta“ za energetsku efikasnost kroz javno privatno partnerstvo.

Vrednost te investicije bez kamata, osiguranja, održavanja i PDV-a iznosila bi oko šest miliona evra.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je na sednici gradskog parlamenta odgovorio Stojadinoviću da nema veze gde je ko radio.

Objasnio je da je i sam radio u Komercijalnoj banci, pa je grad od te banke uzeo kredit, kao i da je radio u Srbija gasu sa kojim grad ima poslovni odnos.

Nikolić je rekao da još nikakav ugovor nije sklopljen i da se „Resalta“ samoinicijativno obratila sa ponudom za energetsku efikasnost.

„Ja stvarno ne znam ko sa kim radi. Znam da su došli neki mladi ljudi, očigledno stručni u oblasti energetike, pokupili podatke i nama ovo ponudili“, kazao je Nikolić.

Objasnio je da se radi samo o inicijativi te firme, a da će grad moći da raspiše javnu nabavku tek posle sprovedene zakonske procedure – izrade elaborata, komisije Vlade Srbije i odluke gradske Skupštine.

Naveo je da je „Resalta“ bila „proaktivna“, jer očigledno ima sredstava za finansiranje.

„Nemojte da nas optužujete da nekome pravimo biznis. Nemate argumenata da smo mi nekom biznis nameštali, niti ćemo ubuduće. Ja to ne dozvoljavam“, rekao je Nikolić.

Dodao je da sve što se radi u Kragujevcu mora da ide na tender i posao će dobiti najpovoljniji ponudjač.

Za odbornike LDP-a ponuda „Resalte“ je preskupa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar