U trendu

Opozicija traži ravnopravnu zastupljenost na RTS-u

Predstavnici opozicionih stranka danas su od čelnika Radio-televizije Srbije (RTS) zatražili objektivno informisanje i ravnopravnu zastupljenost opozicije u informativnom programu javnog servisa i najavili proteste ako se ti zahtevi ne ispune.

Generalnom direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću i glavnom i odgovornom uredniku Informativnog programa Nenadu Lj. Stefanoviću predočeni su zahtevi koje je opozicija usaglasila na sastanku 4. novembra i u kojima se traži objektivnost, ravnopravnost i učešće predstavnika opozicionih stranka u debatnim emisijama.

Sastanku su prisustvovali predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić, portparol Socijaldemokratske stranke Konstatin Samofalov, samostalni poslanik Djordje Vukadinović i poslanik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić.

Veselinović je novinarima posle sastanka, koji je trajao oko sat i po, naveo da je razgovor sa čelnicima RTS-a protekao u pristojnom tonu, ali da su potrebna dela a ne obećanja.

„Mesec dana je rok da vidimo hoće li se stvari promeniti“, kazao je Veselinović i dodao da će opozicija posle toga razmotriti sve vidove borbe, pa i proteste.

On je rekao da RTS ne treba da bude servis za promociju jednog čoveka  –  premijera Aleksandra Vučića.

Na pitanje kako Bujošević i Stefanović reagovali na zahteve, Veselinović je rekao da nije stvar u njima već u urednicima koji nisu u Takovskoj 10.

On je dodao da razume da su oni pod pritiskom, ali da javni servis ipak mora da poštuje gradjane Srbije i radi u njihovom interesu.

Milojičić je rekao da ne može da se kaže da je RTS pravi javni servis i da izveštava u punom interesu gradjana, kao i da će DS nastaviti da podržava zajedničke akcije opozicije, a Samofalov je rekao da se nada da je današnja akcija samo uvertira za dogovor opozicije o zajedničkom predsedničkom kandidatu i najavio uskoro novi sastanak opozicije u sedištu SDS-a.

Vukadinović je ocenio je da uz ovakvo izveštanje RTS-a ni predsednički kandidati poput Putina, Kendija i Obame ne bi imali šanse da pobede na izborima, dok je Aleksić naveo da na programu RTS-a premijer debatuje jedino sa voditeljima a da opozicione strane nisu imale priliku da učestvuju u takvim emisijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar