Opozicija u Šapcu o Savezu za Srbiju, međusobnim razlikama

ŠABAC – Budući osnivači Saveza za Srbiju razgovarali su večeras sa građanima Šapca koji su se interesovali za njihov program, međusobne razlike, ali i u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova i Metohije.

Sa Šapčanima su razgovarali Dragan Đilas, Nebojša Zelenović (Zajedno za Srbiju), Vuk Jeremić (Narodna stranka), Borko Stefanović (Levica Srbije), Boško Obradović (Dveri), Janko Veselinović (Pokret za preokret), Željko Veselinović (Udruženi sindikati Srbije Sloga), Zoran Lutovac (DS).

„Okupili smo se zato što smo za Srbiju. Vlast danas je nešto najcrnje što postoji. Zlo. Mislim da smo toga svi svesni. Premijerka kaže da nismo za Srbiju nego smo protiv. To je monstruzna izjava“, rekao je Đilas.

Kaže da je počastvovan što sedi sa liderima stranaka od kojih je svaki, kako je rekao, mogao da bude „Vesić“ i da sedi u SNS.

„Mi u Beogradu imamo Gorana Vesića, koji je simbol svega što nevalja i svako od nas koji sedi ovde je mogao da budu Vesić. Svi su mogli da uđu u SNS, svi su mogli da sarađuju, da mnogo lepše i bolje žive, a svi su oni izabrali nešto više. Kad to pogledate, onda shvatite šta je Savez za Srbiju“, rekao je Đilas.

O tome šta ih je spojilo iako su im ideolgije različite, govorili su levičar Borko Stefanović i desničar Boško Obradović.

„Kada je velika zima jagnje i vuk u istom senu spavaju“, rekao je Stefanović.

„Šest godina i više u Srbiji nam mere ko je za koji program, ko šta hoće, ko je levica, ko je desnica, a ko građanski centar. Mi smo opozicija uništenju države. Napravili smo zajednički program. Hoćemo prelaznu vladu stručnjaka, da imamo slboodne i fer izbore na koje ćemo kandidovati naše programe. Mi danas ne živimo u državi, već u privatnom vlasništvu jednog čoveka“, rekao je Stefanović.

Obradović smatra da je situacija danas u Srbiji neizdrživa i da su oni ozbiljni i zabrinuti ljudi koji su trenutno stavili ideloške principe po strani.

„Među nama ima razlika, ali to danas nije tema. U Srbiji danas nema slobodnih medija, izbora, nema slobodne debate u skupštini. Ovde vise nista nije normalno i mi nemamo taj luksuz da se bavimo razlikama. Niko se neće odreći svog programa i uverenja, samo smo to sad stavili sa strane“, rekao je Obradović.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je, odgovarajući na pitanje o KiM, rekao da Savez za Srbiju ne želi da se stavi potpis na sporazum koji će Kosovu omogućiti članstvo u UN.

On je optužio vlast da se sprema da potpiše „davanje dela teritorije van KIM“ i tvrdi da se sada pregovara o Preševskoj dolini i da je to trenutno na stolu.

„Ukoliko dozvolimo da granice budu precrtane i da se stavi potpis za pravno obavezujući sporazum, tada ste napravili presedan koji može da otvori svako na bilo kom drugom delu teritorije“, rekao je Jeremić.

Predsednik DS Zoran Lutovac je kazao da Aleksandar Vučić nije uzeo politiku već retoriku DS, a da se ponaša antievropski i anticivilizacijski.

„U tome se mi razlikujemo“, rekao je Lutovac, dok je Janko Veselinović naveo da je najvažnije da se obezbede slobodni i fer izbori, mediji, jer, kako kaže, bez fer utakmice nema demokratskog društva i prave države.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike