U trendu

Opozicija usvojila Predlog Sporazuma sa narodom, samo na fer izbore, Vlada stručnjaka

Predstavnici opozicije usvoji su danas predlog Sporazuma sa narodom u kojem se obavezuju da neće učestvovati na izborima sve dok se ne ispune uslovi za slobodno i pošteno glasanje, kao i da će posle slobodnih i poštenih izbora obrazovati vladu stručnjaka.

„Kada se izborimo za slobodne i poštene izbore zajedno ćemo raditi na formiranju zajedničke izborne liste na kojoj bi pored stranačkih kandidata za narodne poslanike uzeli učešće i predstavnici sindikata, strukovnih i gradjanskih udruženja, studenata, profesora, akademika i javnih ličnosti. Obavezujemo se da niko od potpisanika neće formirati parlamentarnu većinu na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou sa strankama postojećeg režima“, navodi se u Sporazumu sa narodom.

U Vladi stručnaka, obavezuju se potpisnici, koja bi se formirala posle slobodnih i poštenih izbora, neće biti niko od aktuelnih lidera opozicije, a biće oročena na godinu dana, i ona će, zajedno sa Narodnom skupštinom ispuniti preduslove za vraćanje demokratskih načela i vladavine prava u Srbiji.

U Sporazumu sa narodom se, uz nabrajanje osnova za uspostavljanje novog sistema, navodi da će njegovi potpisnici boriti s gradjanima za političke promene s ciljem da se smeni lični režim Aleksandra Vučića i uspostavi sistem u kome buduća diktatura neće biti moguća.

Predstavnici opozicije, odgovarajući na poziv organizatora protesta „1 od 5 miliona“, usvojili su tekst Sporazuma s narodom od sedam tačaka, kao predlog skupa mera za obezbedjivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobede nad Vučićevim režimom.

Svoj potpis na ovaj dokument stavili su osnivači Saveza za Srbiju – Dragan Đilas, Boško Obradović iz Dveri, Zoran Lutovac iz Demokratske stranke, Nebojša Zelenović iz Zajedno za Srbiju, Milan Stamatović iz Zdrave Srbije, Borko Stefanović iz Levice Srbije, Vuk Jeremić iz Narodne stranke, Slaviša Ristić iz Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Otadžbina, Janko Veselinović iz Pokret za preokret i Željko Veselinović iz USS Sloga.

Sporazum su takodje potpisali Jovan Jovanović iz Gradjanske platforme, Zoran Živković iz Novea stranke, Sergej Trifunović iz Pokreta slobodnih gradjana, Boris Tadić iz Socijaldemokratske stranke, Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije, kao i samostalne poslanice Ana Stevanović i Marinika Tepić.

Predlog Sporazuma sa narodom podržali su i profesor Čedomir Čupić i bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Intergali tekst Sporazuma može se videti na sledećem linku https://savez-za-srbiju.rs/sadrzaj/uploads/2019/02/Predlog-sporazuma-sa-narodom.pdf

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar