U trendu

Opozicija za bojkot parlamenata i eventualnih izbora

BEOGRAD – Predstavnici dela opozicije okupljeni oko Saveza za Srbiju, ali i još nekoliko opozicionih pokreta predstavili su danas dokument koji su nazvali „Sporazum sa narodom“ u kojem se između ostalog obavezuju da neće učestvovati na izborima, ukoliko se ne obezbede fer i pošteni uslovi, i najavljuju da će“ napustiti sve skupštine u kojima su ukinuta demokratska načela“.

Sporazum od sedam tačaka je, navodi se u tekstu sporazuma koji je upućen medijima, odgovor na poziv organizatora protesta „1 od 5 miliona“ koji su tražili da opozicija predstavi „ jasan plan zdrave državne uprave“ i da napiše kako će građani moći da ih kontrolišu i smene ako ne budu valjali.

Potpisnici teksta se obavezuju da će se suprotstavljati, kako definišsu,“nasilju i zaštititi sve ugrožene građane koji se nađu na udaru pesnice vlasti zbog drugačijeg mišljenja“, da će „obelodaniti i preispitati sve akte koji su do sada usvojeni i koje bi, kako kažu, sadašnji nedemokratski režim usvojio, a koji ugrožavaju državne i nacionalne interese“, kao i da će napustiti rad svih skupština u kojima su ukinuta demokratska načela.

Oni navode da da će, kada se uspostave uslovi za slobodne izbore, raditi na formiranju jedne zajedničke liste, na kojoj bi pored stranačkih kandidata bili i predstavnici sindikata, strukovnih i građanskih udruženja, studenata, profesora, akademika i javnih ličnosti.

Nakon izbora najavljuju formiranje „vlade stručnjaka koja ima godinu dana „da uvede definisane sistemske mere, među kojima su – uspostavljanje nezavisnog sudstva, , uvođenje specijalnog tužioca za korupciju, organizovani kriminal i trgovinu uticajem, sprovođenje lustracije, ispitivanje porekla imovine, uspostavljanje socijalnog dijaloga.. nakon čega će bi bili „raspisani slobodni izbori“.

Ističu da će sporazum ponuditi predstavnicima protesta „1 od 5 miliona“, ali i ostalim građanima Srbije, a poručuju da je dokument otvoren za pristupanje drugih potpisnika.

Potpis na dokument stavili su: Osnivači SzS – Dragan Đilas, Boško Obradović – Dveri, Zoran Lutovac – DS, Nebojša Zelenović – Zajedno za Srbiju, Milan Stamatović – Zdrava Srbija, Borko Stefanović – Levica Srbije, Vuk Jeremić – Narodna stranka, Slaviša Ristić – Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“, Janko Veselinović – Pokret za preokret, Željko Veselinović – UŠ Sloga.

Sporazum su prihvatili i Jovan Jovanović – Građanska platforma, Zoran Živković – Nova stranka, Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana, Boris Tadić – Socijaldemokratska stranka, Tatjana Macura – Stranka moderne Srbije, samostalne poslanice Ana Stevanović i Marinika Tepić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike