U trendu

Opozicione organizacije kritikuju stvaranje atmosfere straha na Kosovu i Metohiji

Grupa opozicionih političkih organizacija danas je kritikovala „pojačavanje tenzija, konstruisanje sukoba i izazivanje drugih oblika ugroženosti“ svih gradjana koji žive na Kosovu i Metohiji i ocenila da se tako proizvodi nedemokratska atmosfera „koja služi za duži ostanak na vlasti“.

Zajedničko saopštenje potpisali su Pokret slobodnih gradjana predvodjen Sašom Jankovićem, Pokret centra koji su osnovali bivši članovi pokreta Dosta je bilo, Zelena ekološka partija – Zeleni, čiji je predsednik Dejan Bulatović, Čuvari Starog grada Marka Bastaća, Koalicija tolerancija i Madjarski pokret.

„Dugogodišnja kriza povodom Kosova i Metohije koja duboko potresa Srbiju, ali i šire područje Balkana, mora konačno biti rešena. Uprkos svakodnevnom držanju tenzije tim povodom, vlast Srbije nije domaću javnost obavestila šta se nalazi na pregovaračkom stolu u Briselu, niti šta je njen predlog za rešavanje neodrživog stanja“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Taj deo opozicije navodi i da trenutna vlast u Srbiji raspiruje strah i stvara veštački okolnosti „u kojima će jednoga dana moći da se pojavi kao spasilac, kao neko ko će nas izbaviti iz onih muka koje je sama stvorila“ i nametnuto rešenje proglasiti sopstvenom pobedom.

„Posao vlasti i u Beogradu i u Prištini jeste upravo da obezbede (mir i dugoročnu stabilnost) i da ovaj dugotrajni i krupan problem dovedu do mirnog i konstruktivnog rešenja. Odlaganjem rešenja oni šalju jasnu zajedničku poruku da ovaj problem koriste radi dužeg ostanka na vlasti“, ocenjuje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.