U trendu

Opštinsko veće Starog grada raspisalo referendum o radovima u Beogradu

Veće beogradske Opštine Stari grad donelo je danas odluku o raspisivanju referenduma na kome će se gradjani izjašnjavati o radovima u toj opštini.

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać rekao je novinarima pre početka sednice Skupštine Starog grada da će referendum biti održan od 25. maja do 16. juna.

Veće je donelo odluku i pre sednice Skupštine Starog grada koja danas, iako je prvobitno bilo najavljeno, nije raspravljala o referendumu.

Bastać je rekao da nije neophodno da se skupština izjašnjava o tome i da je Veće Starog grada donelo odluku o referendumu u skladu sa zakonom.

On je kazao da će se o radovima izjašnjavati svi sa pravom glasa na toj gradskoj opštini, a ne samo oni u čijim delovima se odvijaju radovi.

Bastać je rekao i da očekuje opstrukcije Grada Beograda jer je, kako je naveo, vladajuća Srpska napredna stranka u strahu od mišljenja gradjana.

„Potpuno je jasno da ne žele da se gradjani izjasne već da samostalno donose odluke“, rekao je on napominjući da vlast nije konsultovala ni struku ni gradjane.

Bastać je napomenuo i da grad ne može da obori odluku Veća Starog grada, ali da ga ne bi iznenadilo da pokušaju.

On je rekao da pravo glasa ima oko 56.000 gradjana i da je siguran da gradjani neće prihvatiti „ovakvu vrstu radova“.

Bastać je naveo i da ne postoji cenzus, već da odluku donosi prosta većina od ukupno izašlog broja gradjana sa pravom glasa.

Upitan da li je odluka na referendumu obavezujuća on je kazao da bi odluka na referendumu u svakom civilizovanom društvu bila obavezujuća.

„Ovo je dokaz naše čvrste rešenosti da kroz model participativne demokratije omogućimo gradjanima da odlučuju i stanemo na put ovoj korumpiranoj, nestručnoj i bahatoj gradskoj vlasti“, rekao je Bastać.

U opštini Stari grad se izmedju ostalog rekonstriše Trg republike, proširuje pešačka zona i postavlja gondola izmedju Ušća i Kalemegdana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.