U trendu

Orlić za CMG: Opredeljenje prema modernizaciji definisalo razvoj Kine

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je za Kinesku medijsku grupu (CMG) da svaki čovek u Srbiji zna da navede važne kineske investicije, da je Kina među najznačajnijim partnerima Srbije i da je opredeljenje prema modernizaciji na najznačajniji način definisalo kompletan razvoj same Kine.

„Kina je poslednjih godina među najznačajnijim partnerima naše zemlje kada je reč o investicijama, spoljnotrgovinskoj razmeni, ali i mnogo više od toga. Promovisali smo međusobno razumevanje, saradnju i obostranu podršku, dakle sve one elemente koje danas nazivamo prijateljstvom između naših naroda”, rekao je Orlić, dodajući da je saradnja Srbije sa Kinom u okviru inicijative Pojas i put omogućila ekonomski napredak samoj Srbiji, otvaranje novih radnih mesta i izgradnju važne perspektive za građane Srbije.

Govoreći o ideji predsednika Si Đinpinga o zajedničkoj budućnosti čovečanstva, Orlić je istakao da je ideja kineskog predsednika zasnovana na važnom konceptu mira, kao zajedničkog nasleđa za celo čovečanstvo koje omogućava globalno i strateško uspostavljanje stabilnosti za sve.

„Sastavni elementi državne politike koju u Srbiji vodimo, svakako jesu mir i stabilnost, saradnja, zajednički napredak i odnos prema pravdi. I mi znamo da je taj koncept održiv i da ima smisla ukoliko je podržan kroz uspostavljene odnose međunarodnog prava. Tu nema razlike između Srbije i Kine. Mi smo tu na istoj strani i stvari sagledavamo na isti način“. rekao je Orlić.

On je dodao da su Kina i Srbija na istoj strani zaštite međunarodnog prava.

„Kina, kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, podržava dosledno sprovođenje Rezolucije 1244, nedvosmisleno podržava suverenitet i integritet Republike Srbije, što mi u Srbiji ne samo da izuzetno cenimo, već i sa svoje strane dajemo jasnu podršku konceptu jedne Kine. Mi smo na istoj strani, strani zaštite međunarodnog javnog prava, uz zajedničku ljubav prema slobodi, miru i pravdi“, rekao je Orlić za CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.