U trendu

Oslobodjenje: Jednom od osnivača našeg pokreta sudi sudija kojem je nestalo 13 predmeta

Pokret „Oslobodjenje“ saopštio je danas da je za sudiju u procesu jednom od njihovih osnivača Milanu Dumanoviću odredjen sudija Višeg suda u Beogradu kojem je nestalo čak 13 predmeta i koji, uprkos tom pravosudnom skandalu, od tada napreduje u karijeri.

Taj pokret je podsetio na otkriće istraživačkog portala KRIK prema kojem je sudiji Zoranu Božoviću 2011. godine nestalo 13 predmeta, zbog čega je izgubio funkciju odlukom Visokog saveta sudstva, ali da je iduće godine vraćen na posao i da od tada napreduje u karijeri.

Djordjević je dodao da je posebno skandalozno što se medju 13 Božovićevih predmeta koji su nestali nalaze i sudjenja protiv okorelih kriminalaca, koji su tada pušteni na slobodu i potom počinili brojna krivična dela.

„Zanimljivo je da se njegov povratak na posao i napredak u karijeri poklapa sa dolaskom Srpske napredne stranke na vlast, iako je jasno da se radi o nekompetentnom sudiji“, rekao je predsednik Oslobodjenja Mladjan Djordjević.

Djordjević je, medjutim, ocenio da je sumnjivo što baš taj sudija dobija značajne predmete koji bi mogli da ugroze vlast, kao što su sudjenja saradnicima kriminalnih klanova, ali i kao što je sudjenje jednom od osnivača tog pokreta Milanu Dumanoviću.

Dumanoviću, bivšem pripadniku Uprave kriminalističke policije, sudi se za odavanje službene tajne, nakon što je u javnosti govorio o navodnim nezakonitim radnjama u policiji, aktivnostima Dijane Hrkalović i načinu na koji je policija upotrebljena u Potočarima 2015. godine, prilikom napada na Aleksandra Vučića.

„Jasno je da se radi o političkom progonu kojim Jajinački klan braće Vučić pokušava da zaštiti svoje interese. Po svemu sudeći, našli su pogodnog sudiju da im vodi ovaj proces“, rekao je Djordjević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.