U trendu

Oslobodjenje: Sporazum Vučića i Pastora brine da se iza njega krije davanje autonomije Madjarima

Zamenik predsednika Saveta za odbranu i bezbednost pokreta Oslobodjenje Miroslav Kosanović ocenio je danas kao zabrinjavajuć usmeni sporazum predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Poslaničke grupe Savez vojvodjanskih Madjara (SVM) Balinta Pastora o regionalnom razvoju.

Kosanović je rekao da postoji bojazan da se iza ovog dogovora „krije formula po kojoj bi Madjarima u Vojvodini bila data regionalna autonomija“.

„Javnost treba da zabrine to što sporazum nije javno potpisan i stavljen na papir, a već se sprovodi. Na taj način su izbegli da ostave pisane dokaze o separatizmu“, smatra Kosanović, a prenosi pokret Oslobodjenje.

Kosanović je rekao da je u Vojvodini od dolaska Srpske napredne stranke (SNS) na vlast severna srpska pokrajina „postala igralište za interese madjarskog premijera Viktora Orbana“.

„SVM već funkcioniše kao produžena ruka Orbanove stranke. Madjarska državna fondacija Prosperitati ima desetine kancelarija u Vojvodini preko kojih finansira madjarske biznise“, naveo je.

On je podsetio i to da je madjarski OTP nedavno kupio Vojvodjansku banku, ali i na ogromna ulaganja madjarske vlade u Bačku Topolu, uključujući i multimilionski projekat gradnje fudbalskog centra.

„Kao da se povlači granična linija u Bačkoj Topoli. Podsetiću da je to u skladu sa idejom o Madjarskoj autonomnoj oblasti koju je SVM još davno lansirao, a čije granice su tik južno od Topole“, istakao je.

Prema njegovim rečima, sve ukazuje na to da „Vučić, Orban i Pastor“ sada rade na sprovodjenju tog plana.

U prilog tome, kazao je, govori i to što je madjarska ultradesničarska stranka Jobik, koja se otvoreno zalaže za separatizam, nedavno otvorila kancelariju u Senti.

„Stvaranje uporšita madjarskih ultranacionalista u Vojvodini je deo istog plana stvaranja mađarske autonomije i zatim separatizma“, zaključio je zamenik predsednika Saveta za odbranu i bezbednost pokreta Oslobodjenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.