Osma grupa mirovnjaka odlazi u Afriku da leči vojnike UN

BEOGRAD – Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovali su danas u kasarni „Banjica 2“ svečanom ispraćaju osmog kontingenta Vojske Srbije u misiju Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA).

Put te afričke zemlje poći će 70 pripadnika Vojske Srbije koji će narednih šest meseci u bolnici drugog nivoa biti angažovani na medicinskom zbrinjavanju snaga UN u operaciji MINUSCA.

Obraćajući se srpskim mirovnjacima, njihovim porodicama i starešinama, ministar Vulin je podsetio da već osmi put šaljemo naše najbolje tamo gde je najteže.

„One koje šaljemo probrali smo i kao stručnjake i kao ljude“, rekao je Vulin, te dodao da o tome kakvi su našti stručnjaci govori i podataka da je njehov mandat u početku bio samo da leče pripadnike Ujedinjenih nacija, a da je sada proširen i to „zato što su se pripadnici Evropske unije, diplomatski predstavnici i najviše političko rukovodstvo Centralnoafričke Republike borili i izborili da ih baš vi lečite“.

Ministar odbrane je srpskim mirovnjacima poručio da se čuvaju i da brinu o sebi, te da je njihov prvi zadatak da se vrate „bogatiji za jedno iskustvo i za osećaj da imate kome da se vratite i vidite ko vas čeka“.

Vulin je na današnjoj svečanosti predao zastavu Republike Srbije komandantu 8. rotacije srpskog kontingenta, pukovniku Zoranu Janićijeviću iz Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba, koji je ministru odbrane pružio uveravanja da će časno i ponosno nositi zastavu Srbije u Centralnoafričkoj Republici.

Pukovnik Janićijević je poručio da je najvažnije da se svi srpski pripadnici bezbedno vrate iz te afričke zemlje, te da očekuja da na profesionalan način, „onako kako se od nas očekuje, uradimo posao zbog koga i idemo u mirovnu misiju, zbog čega i naša Vojna bolnica postoji u gradu Bangiju“.

Komandant srpske Vojne bolnice u osmoj rotaciji pukovnik Nebojša Đenić, načelnik hirurgije niške Vojne bolnice, prvi kontakt sa Centralnoafričkom Republikom imao je 2010. godine, da bi, pet godina kasnije, u drugoj rotaciji bio načelnik hirurgije srpske Vojne bolnice.

„Izazovi su mi poznati, oni su mnogostruki, lečenje, pre svega, obolelih od malarije, koja je bolest broj jedan, ali s druge strane tu je i ratni traumatizam i sve ono što prati jednu složenu mirovne operacije“, rekao je Đenić, a Dragana Barbulović, viša medicinska sestra na službi u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja VMA, koja će biti glavna medicinska sestra srpske Vojne bolnice, poručila je da su joj očekivanja velika, te da u misiju odlazi s radošću.

„Prvi put sam u mirovnoj misiji i s radošću odlazim. Mnogo toga sam čula i imam velika očekivanja. Moja vojska od 48 članova medicinskog tima je najbrojnija i na meni je velika odgovornost, a to očekujem i od njih“, Barbulović i dodala da misija uključuje kompleksne izazove, ali da je uverena da je medicinski tim spreman da upotrebi svo svoje znanje i stručnost i da uspešno odgovori svim zadacima.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike