U trendu

Osma sednica Saveza komunista, prekretnica za sudbinu naroda i države

Osma sednica Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije septemabra 1987. bila je prekretnica za sudbinu jugoslovenske države i uticala je na pojavu kulta vodje i nacionalizma u Srbiji, ocenili su učesnici večerašnje tribine „Osma sednica trideset godina posle“.

Na skupu u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju govorili su neki od aktera Osme sednice, koji su bili svedoci, kako kažu, „radjanja Napoleona“, kao i oni koji su tada bili deca i nisu razumeli šta se dešava, ali sada shavataju kakav je ona uticaj imala na njihove živote.

Tadašnji čelnik Saveza komunista Kosova Azem Vlasi kazao je da Osma sednica u njemu „izaziva gadjenje“.

„Tada je legalizovan srpski nacionalizam“, smatra Vlasi i dodaje da je kosovsko pitanje tada poslužilo za manipulaciju i samo povod za kasnija dešavanja tokom raspada Jugoslavije.

Nije bilo „dogadjanja naroda, bilo je manipulacije narodom“, kazao je Vlasi.

Podsetio je na Miloševićeve zapaljive govore i širenje nacionalizma koje se, kako je naveo, nije završilo na Kosovu.

Vlasi smatra da je duh Osme sednice nastavio da šeta i da je i dalje prsutan, i smatra da je upravo taj duh zaslužan za sve loše što se potom dogodilo, uključujući i bombardovanje SRJ 1999. godine

Vlasi smatra da bi se Jusgoslavija raspala i bez Osme sednice, ali da bi to bilo manje „krvavo“.

Tadašnja članica Predsedništva Srbije Ljubinka Trgovčević smatra da je Osma sednica bila povratak starom boljševičkom sistemu, jer, kako kaže, u to vreme Savez komunista nije, kao što je uvreženo mišljenje, bio svemoguć i o svemu odlučivao.

„Pojavio se Napoleon, neko ko je pomislio da može da zameni Tita“, smatra Trgovčević.

Istoričarka Latinka Perović smatra da je Osma sednica donela nepoverenje, beznadežnost i siromaštvo.

Nekadašnji poslanik Liberalno-demokratske partije Bojan Djurić rekao je da smatra da je Osma sednica ustanovila nacionalizam kao jedini dominantan i jedini poželjan politički model, što je, kako je ocenio, sprečilo stvaranje institucija.

Smatra i da je da je Osma sednica sprečila ekonomske reforme, jer su ekonomska pitanja skrajnuta.

Direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević je ocenila da je Osma sednica u mnogome definisla sudbinu naroda i države, i u šali konstatovala da su večerašnji skup mnogi nazvali „ponovnim okupljanjem komunista“.

Učestvovali su Latinka Perović, Ljubinka Trgovčević, Borka Pavićević, Radmilo Kljajić, Azem Vlasi, Bojan Djurić i Saša Ilić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.