U trendu

Osmani: Događaje na severu Kosova orkestriraju nelegalne strukture koje podržava Beograd

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je danas izjavila da su paljenja vozila na severu Kosova „kriminalne akcije koje orkestriraju nelegalne strukture koje podržava Beograd“ s ciljem da zastraše i prete lokalnom srpskom stanovništvu.

Poslednjih nekoliko dana na severu Kosova je zapaljeno osam vozila lokalnih Srba koja su bila preregistrovana na RKS registarske tablice, a na jednu policijsku patrolu je bačena eksplozivna naprava.

Kabinet predsednice je saopštio da je Osmani specijalne izaslanike Nemačke i Austrije za Zapadni Balkan, Manuela Saracina (Manuel Sarrazin) i Johanesa Ajgnera (Johannes Eigner), obavestila „o najnovijim dešavanjima u zemlji i regionu“.

Ona je na sastanku te diplomate obavestila i o „postignutom dogovoru (aneksu evropskog plana) o osnovnom sporazumu (o putu normalizacije Srbije i Kosova), i o planu implementacije između Kosova i Srbije i bezbednosnim dešavanjima na severu Kosova“, piše u saopštenju.

Osmani je cenila „da Kosovo nastavlja da se konstruktivno angažuje kako bi doprinelo dugoročnom miru u regionu“.

„S tim u vezi, predsednica je naglasila da nedavne kriminalne akcije na severu Republike Kosovo, orkestrirane od strane nelegalnih struktura koje podržava Beograd, imaju za cilj zastrašivanje i pretnje lokalnom srpskom stanovništvu, kao i stvaranje klime straha i nesigurnosti“, piše u saopštenju.

Osmani je, uprkos tome, navedeo je u saopštenju, „naglasila da će Kosovo nastaviti da bude u potpunosti koordinisano sa međunarodnim saveznicima kako bi nastavilo napore za trajni mir, bezbednost i stabilnost, te da je posvećeno sprovođenju reda i zakona na celoj teritoriji Kosova“.

U saopštenju se navodi da je Osmani zahvalila sagovornicima zbog posvećenosti Nemačke i Austrije „punoj integraciji Kosova u evroatlantske institucije i dodala da će koordinacija Kosova sa saveznicima biti nastavljena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar