U trendu

Osmani za 18. decembar zakazala izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani zakazala je za 18. decembar vanredne izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, saopšteno je večeras iz njenog kabineta.

Osmani je izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova zakazala danas, posle konsultacija sa političkim partijama i Centralnom izbornom komisijom (CIK),

„Zadužuje se CIK da preduzme sve neophodne radnje za organizovanje i održavanje izbora za gradonačelnika opština: Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, u skladu sa ovom odlukom i zakonom na snazi“, navedeno je u odluci predsednice Kosova.

Osmani je istakla da će se obratiti medjunarodnim partnerima sa zahtevom za praćenje izbora i što veće medjunarodno učešće u ovom izbornom procesu.

Naglasila je da će bezbednosne institucije preduzeti sve mere kako bi se gradjani, bez obzira na etničku pripadnost, osećali zaštićeno, sigurno i ostvarili svoja ustavna prava glasa.

Opštine sa srskom većinom – Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, od 5. novembra su bez gradonačelnika koji su podneli ostavke zbog odluke Vlade Kosova o zameni srpskih registarskih tablica kosovskim, kao i zbog suspenzije direktora Regionalne policije sever Kosova Nenada Djurića.

Institucije su nakon toga napustili i poslanici Skupštine Kosova iz redova Srpske liste, odbornici opština na severu Kosova, sudije, tužioci, carinici i pripadnici srpske zajednice u policiji iz opština na severu Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar