U trendu

Osnovan prvi regionalni centar specijalizovan za rešavanje sporova gradjevinarstva

Udruşenje inşenjera konsultanata Srbije (ACES) je na svečanosti u beogradskoj galeriji Neon zvanično najavilo otvaranje prvog regionalnog centara za rešavanje sporova isključivo iz oblasti gradjevinarstva.

Predsednik upravnog odbora ACES-a Nikola Pavlović izjavio je sinoć, da iako trenutno postoji nekoliko institucija u Srbiji i Evropi koje se bave rešavanjem sporova nijedna od njih nije specijalizovana da rešava sporove u oblasti gradjevine.

„Mi smo reÅ¡ili da oformimo jedan centar gde će svi oni koji imaju potrebu da reÅ¡avaju spor, svoj spor moći da reÅ¡avaju lokalno u Srbiji, i ovaj centar ima tendenciju da ne bude samo lokalni već da bude regionalni a jednom i medjunarodnog karaktera“, rekao je Pavlović.

On je rekao da su uÅ¡teda vremena i novca najveće prednosti osnovanog centra pod nazivom CDRC koji predstavlja simbiozu izmedju advokata i inÅŸenjera.

„Svaki dan reÅ¡avanja medjunarodnog spora koÅ¡ta stotine hiljada evra. NaÅ¡e lokalne kompanije obično nemaju dovoljno finansijskih sredstava da to iznesu i sada će imati priliku da kod nas u Srbiji, u Beogradu, reÅ¡avaju svoje sporove“, rekao je Pavlović.

CDRC centar je zamiÅ¡ljen kao neprofitna organizacija koja ce raditi uz podrÅ¡ku profesionalaca iz ACES-a i koja će imati četiri glavne linije usluga: arbitraÅŸu, medijacije, postupke komisije za adjudikaciju i postupke veÅ¡tačenja.

„Alternativni načini reÅ¡avanja sporova arbitraÅŸa, medijacija, adjudikacija i ekspertsko miÅ¡ljenje oslobadjaju sudove. Sve one parnične postupke koje biste vodili pred sudovima ne vodite pred sudovima. Oslobadjate sudove da se bave nekim drugim stvarima koje su bitne za gradjane Srbije“, rekao je Pavlović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar