Osujećen pokušaj uništenja DS

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je danas ta stranka ima mnogo veći potencijal od onog što je postignuto na vanrednim parlamentarnim izborima, ali je istakao da je ipak osujećen pokušaj uništenja DS-a.

„Ne možemo biti zadovoljni postignutim rezultatom (na izborima), ali možemo činjenicom da smo osujetili one koji su vršili represiju i pokušali da nas izbace iz političkog života“, kazao je Pajtić na sednici Glavnog odbora DS-a u Beogradu.

Prema njegovim rečima, cilj uništenja DS-a bio je da na sceni kao jedina alternativa opstane samo ekstremna desnica, a da Aleksandar Vučić ostane jedina evropska opcija.

„Time bi za sebe (Aleksandar Vučić) prigrabio evropsku legitimaciju. On bi bio jedini institucionalni zagovornik evropske ideje, a time bi se izbrisala prošlost i kolektivno pamćenje naroda i on bi se učinio prihvatljivim, nezavisno od onoga što čini u Savamali, na RTV, na izborima kroz nasilje. To bi bio diktator po volji Zapada, jer bi alternativa bio samo (Vojislav) Šešelj i ekstremna desnica“, kazao je Pajtić.

On je istakao da DS to neće dozvoliti, jer ne želi da ostavi Srbiju bez alternative i neće da prestane da se bori za slobodu zemlje.

Pajtić je kazao da u Srbiji vlada diktatura u kojoj se zakoni i Ustav gaze, i totalitarizam jer se zadire u sve privatne i javne sfere svakog gradjanina.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se uvodi strahovlada, dešava se izborna kradje, ruše se objekati pod fantomkama, guši sloboda medija i ide se kod predsednika Rusije Vladimira Putina na razgovore o formiranju Vlade Srbije.

Pajtić je isakao da Vučić ne može da poredi hapšenje Slobodana Miloševića pod fantomkama s rušenjem objekata u beogradskom naselju Savamala, jer je, kako je naveo, hapšenje bio jedan civilizacijski čin, koji je imao moralnu i pravnu obavezu, a rušenje objekata u Savamili je radjeno zarad sopstvenog interesa, koje je „posredno dovelo do smrti jednog čoveka“.

On je poručio Vučiću i da ne mora da se plaši da će SNS postati kao DS.

„To je nemoguće, jer se u SNS-u izdiktira sastav stranačkih funkcionera, a ovde u DS-u svako ima pravo da se kandiduje. U SNS-u nema ni ‘d’ od demokratije, njima ni plastična hirurgija ne može da pomogne“, rekao je Pajtić.

On je kazao da DS mora da udje u ozbiljne reforme kako bi iskoristio svoj potencijal i da je neophodno sprovesti ne samo kadrovske reforme već i programske.

Pajtić je istakao da DS hoće da pokaže da može mnogo bolje i drugačije i da je zato predložio održavanje neposrednih izbora i da se najšira baza stranke izjasni o svemu.

Pajtić je istakao i da je funkcija DS-a da obezbedi egzistenciju i slobodu gradjanima, a ne da bude u funkciji ličnih interesa.

„Zato ne treba da se izaberu ljudi iz DS-a koji će da sklapaju neprincipijelne koalicije sa onima koje DS smatra fiziološkim otpadom“, istakao je Pajtić.

On je kazao da je potrebna interna kontrola svih stranačkih funkcionera u budućnosti.

Pajtić je najavio i da će u rad DS-a biti uključeni i oni koji su na vanrednim izborima dali pdršku i to kroz osnivanje kluba prijatelja demokrata.

„Uvek smo bili stožer okupljanja onih koji o Srbiji misle dobro i odgovorno“, rekao je Pajtić.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike