Otkriven spomenik Gavrilu Principu u Beogradu

Spomenik Gavrilu Principu svečano je otkriven u nedelju uveče u Finansijskom parku u Beogradu.

Na prvoj bočnoj strani spomenika ispisane su reči pesme “Al’ pravo je rekao pre Žerajić, soko sivi: Ko hoće da živi nek’ mre, ko hoće da mre nek’ živi!”, a na drugoj “Blago tome ko dovijek živi imao se rašta i roditi”.

“Ima li za nas značajnijeg dana od Vidovdana? Ima li išta svetije od Kosova i Metohije? Danas žalimo, danas postimo, danas se ne bojimo istine. Gavrilo Princip je bio heroj, simbol oslobodilačkih ideja, tiranoubica, nosilac ideja oslobođenja ropstva koje je kružilo Evropom, drugi neka misle šta god hoće. Kosovo i Metohija je Srbija, drugi neka pritiskaju svoj narod u svojoj državi da se odrekne svoje teritorije pošto samo na to imaju pravo. Srbija ni danas ne brani Principa i njegove drugove, pre će biti da oni brane Srbiju”, naveo je predsednik Srbije Tomislav Nikolić na otkrivanju spomenika.

Kako je rekao, Gavrilo Princip nije do sada imao spomenik u Srbiji, što nije slučajno.

“Ništa nije slučajno, čekalo se da o tome odlučuju oni koji žive i po njegovim principima slobode, nezavisnosti i zajedništva”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Srbija je i tada za vreme Gavrila Principa, kao i danas, kao i uvek bila protiv rata i čim se saznalo za događaj, ubistvo austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu 28. juna 1914, u Srbiji se prekinulo svako slavlje, ne samo po naredbi vlasti, već i po volji stanovništva.

“Ako je Vinston Čerčil u knjizi ‘Nepoznati rat’ napisao da je Princip umro u zatvoru, a spomenik koji su njegovi sunarodnici podigli slavi njegov i njihov zločin, onda ne čudi i predlog rezolucije o Srebrenici kojom bi od danas simbol zločina i genocida bila samo Srebrenica. Pa, dobro, neka vređaju nas Srbe, može im se, ali ne dam da vređaju poklone i maljem ubijene Srbe u Jasenovcu, Starom Gradištu, streljane u Kraljevu i Kragujevcu”, naveo je predsednik.

On je istakao da je najlakše za sve okriviti Srbiju i Srbe i dodao da samo veliki i moćni “prave probleme”.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da spomenik Princip predstavlja simbol slobode i borbe za slobodu.

“Ovaj spomenik je simbol slobode, borbe za našu slobodu”, naveo je Dodik.

On je ocenio da su “Britanci vremenom, kroz istoriju uvek bili na strani protiv Srba” i upitao zašto je teško reći da je Srebrenica od 1991. do 1995. godine bila kontinuirano mesto zločina.

Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovali su ministri u Vladi Srbije Nikola Selaković, Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Kori Udovički, Željko Sertić, Zlatibor Lončar, Snežana Bogosavljević Bošković, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, a nastupio je hor “Obilić”.

Spomenik u Beogradu Republici Srbiji poklonila je Republika Srpska.

(Beta)

Ostavite komentar