U trendu

Otpremnicu će dobiti oko 1.000 zaposlenih u prosveti

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je danas da će, prema njegovoj „vrlo guboj proceni“, otpremninu dobiti oko 1.000 ljudi zaposlenih u prosveti.
„U budžetu postoje pare za otpremnine i racionalizacija će biti urađena zajedno sa sindikatima i onako kako je dogovoreno“, rekao je Verbić za RTS.

Vlada Srbije nedavno je usvojila Predlog izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji predviđa da se iz zakona briše stav koji propisuje da nastavniku, vaspitaču ili stručnom saradniku radni odnos prestaje na kraju školske godine u kojoj navršava 40 godina staža osiguranja ili 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

„Prema važećem Zakonu oni bi morali da idu u penziju čim ispune jedan od uslova – ili 65 starosti ili 40 godina radnog staža zbog čega im bi im bila umanjena penzija za 0.34 odsto dok ne ispune oba uslova. Sada su u mogućnosti da biraju da li će otići kad ispune jedan ili oba uslova. Zbog toga je važno da se izmeni taj član zakona koji se tiče prosvetnih radnika koji ide u penziju“, naveo je Verbić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar