U trendu

Otrglo se kontroli: Brisel zove Rusiju upomoć zbog Kosova

Izjava predsedavajućeg Spoljnopolitičkog odbora i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Makalistera da bi u pregovore o Kosovu i Metohiji trebalo uključiti i Rusiju pokazuje da je evropski koncept rešavanja kosovskog pitanja doživeo sunovrat, kaže za Sputnjik politički analitičar Dragomir Anđelković.
Evropska unija više nema snagu da može da nametne bilo kakvo rešenje, a sa druge strane, vodeće evropske sile se plaše da u nekom trenutku kosovska kriza ne kulminira.

„Za njih je opasnost otvoreno žarište na rubovima Evrope i mogućnost da se druge velike sile umešaju na način koji bi u nekom momentu podstakao probleme. To je rezultat nemoći da se uradi nešto samostalno, a sa druge strane, svesti da su se Albanci potpuno otrgli kontroli“, tvrdi Anđelković.

Prema njegovim rečima, jasno je da ovo sad što se dešava nije više samo igra gde Albanci sa nekim na Zapadu rade složno. Evidentno je da je deo Albanaca potpuno van kontrole, imaju oni i dalje lobiste na Zapadu, ali to nije nešto što Berlin i Brisel mogu da iskontrolišu.

„Po svemu sudeći, čak ni Vašington do kraja ne može da iskontroliše stvar, jer uz izvršnu vlast koja je sve manje sklona Albancima, oni imaju snažna uporišta u Senatu i Kongresu“, kaže sagovornik Sputnjika.

U takvim okolnostima Zapad shvata da je stvar potrebno podići na nivo gde može da se uključi i Rusija i gde bi kroz neku međunarodnu konferenciju moglo da se rešava pitanje Kosova. Zapadu je nezgodno i dalje da sam rešava taj problem na način koji bi podrazumevao konflikt sa Albancima, jer bi to bilo priznanje da je sve što su do sada radili bilo pogrešno.

„Zato im treba model gde bi se stvari postavile tako da učestvuje i Rusija, a oni se više ne bi bitno protivili fer rešenju i nekoj vrsti kompromisa, ne bi više bili advokati Albanaca kao što su ranije bili, a ispalo bi da nisu oni ti koji sada guraju neko rešenje nepovoljno za Albance“, smatra naš sagovornik.

Ovo je „lukava igra poraženih struktura na Zapadu“, ali opet je za Srbe to dobro rešenje, jer imati međunarodni koncept gde je Rusija uz nas, a Zapad više nije uz Albance kao što je nekada bio, nama omogućava da dođemo do nekog kompromisnog rešenja, zaključio je Anđelković.

(Sputnjik)

2 komentara
  1. AA ( americki alah)

    sta je europo? siptarija plese pod americkom dirigentskom palicom, kao tek ste sad to shvatili? Pozurili ste da satanizujete nas Srbe, i umilostivite se velikom bratu? Skupa je njihova milostinja. Anglosaksonski smradovi gledaju samo sebe, svi ostali su samo topovska hrana, pa i vi gospodo europejska.I nije vam europska gospodo samo siptarija, tu vam je i ustasija, koja cim se domogla europe, pocela da pokazuje zube i pravo lice. Znamo mi najbolje ko su oni. Platili smo cenu “ bratstva i jedinstva“, gajili smo zmijurine u nedrima. Dakle europo dalje od Srbije. iSSs!!

  2. Senović

    Da li ste vi normalni. Jeste li svesni koliko ste gluposti nalupali .

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike