Otvoren 7. Balkanski botanički Kongres u Novom Sadu

BEOGRAD – Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan otvorio je danas 7. Balkanski botanički Kongres u Novom Sadu na kojem učestvuje oko 400 stručnjaka iz oblasti botanike.

Trivan je pozdravljajući učesnike skupa istakao da je organizacija ovakvog kongresa od naročitog značaja za opstanak nauke i prilika za veoma važnu razmenu znanja, iskustava, rezultata i ideja.

„Ovo je prilika da 400 stručnjaka razgovara o zajedničkim temama, da se međusobno povezuju. Jako je važno da znanje teče“, rekao je Trivan.

Ministar je naglasio da podržava kolege botaničare u njihovom radu i pozvao da istraju na putu nauke i znanja.

„Ovih sedam godina rada Kongresa govori da njihov rad i zalaganje za nauku donosi dobre rezultate za našu zemlju“, rekao je Trivan, a navodi se u saopštenju ministarstva.

„Srbija bi trebalo da bude lider kad je u pitanju zaštita životne sredine i svi zajedno moramo da se potrudimo da taj cilj ostvarimo. Zaštita životne sredine nije samo posao, već borba da živimo zdravije i kvalitetnije“, poručio je ministar.

Ministarstvo zaštite životne sredine pružilo je podršku i pomoć u organizaciji kongresa, najvećeg takvog u regionu.

Ovogodišnji Kongres, koji je okupio istraživače iz Evrope, a koji se bave biljnim naukama i njihovom primenom, po broju učesnika prevazilazi sve dosadašnje, ističe se u saopštenju ministarstva.

Kongres su organizovali Prirodno-matematički fakultet, Departman za biologiju i ekologiju Univerziteta u Novom Sadu i Botaničko društvo „Andreas Volni“.
Kongres traje od 10. do 14. septembra ove godine.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike