U trendu

Otvorena pitanja sa susedima uslovljena evrointegracijama

BEOGRAD -To da li su Srbiji zavezane ruke i smanjen politički prostor za rešavenje brojnih otvorenih pitanja sa susedima, pre svega oko položaja i zaštite prava Srba koji zive u okolnim zemljama, po mišljenju Dušana Prorokovića iz Centra za strateške alternative, više zavisi od procesa evrointegracija, nego od statusa Kosova.

„To ne zavisi od Kosova, već od činjenja ili nečinjenja naših vlasti. A opet, to činjenje je pre povezano sa procesom evrointegracija, nego sa statusom Kosova“, kaže Proroković i ističe da EU već dugo uslovljava naše integracije dobrosusedskim odnosima, a to se, kaže, gledano iz ugla Brisela, ostvaruje samo tako što će Beograd da toleriše svakakva nepočinstva usmerena protiv Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori, muslimansko-hrvatskom delu BiH.

On dodaje da se svaka reakcija Beograda u EU odmah rastumači ugrožavanjem dobrosusedskih odnosa, te posle toga uslede i pritisci na Beograd.

Taj okvir, kaže on, problematizuje naš aktivniji nastup, a ne kosovska tematika.

„Kosovsko pitanje sa tim nema nikakve veze. Položaj Srba u okruženju zavisi od nekoliko faktora, a pre svega od naših bilateralnih aktivnosti prema Zagrebu i Podgorici, gde je stanje najproblematičnije“.

On smatra da se Srbiji ne bi proširio manevarski prostor za delovanje, ako bi, na primer, pristali na eventualnu „kapitulaciju“ na Kosovu i Metohiji.

„Čak naprotiv, stanje bi postalo još teže i u BiH, a verovatno i u Makedoniji. Psihološki bi delovalo loše svako novo popuštanje na Kosovu i Metohiji, što bi se odrazilo ne samo na aktivnosti srpskih organizacija u regionu, već i na stanje u samoj Srbiji“, zaključuje Proroković.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike