U trendu

Otvoreno pismo Vojvodjanskog kluba predsedniku Vučiću o zahtevu za federalizaciju Srbije

Vojvodjanski klub iz Novog Sada uputio je danas otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, navodeći da svojim izjavama „ometa i diskredituje“ javno iznošenje inicijative i zahteva za federalizaciju Srbije, u kojoj bi Vojvodina bila republika.

„Svi potpisnici ‘IV Vojvodjanske konvencije’, medju kojima je i Vojvodjanski klub, zalažu se za federalizaciju Srbije i formiranje Republike Vojvodine, kao jednog od entiteta. Taj zahtev je legalan i legitiman, te nemate prava da ga omalovažavate, niti da na bilo koji način ometate ili diskreditujete njegovo javno iznošenje“, piše u otvoreno pismu Vojvodjanskog kluba.

Vučić je juče rekao da je inicijativa Vojvodjanskog kluba za okupljanje vojvodjanskih snaga oko ideje Vojvodine Republike, došla od „koalicionih partnera Saše Jankovića koji se zalažu da Vojvodina bude republika“, ali da „taj film neće gledati, jer to ne žele gradjani Pokrajine“.

„Vaš jučerašnji javni istup u vezi sa inicijativom, predstavlja grubo nepoštovanje demokratije i našeg demokratskog prava da javno iznosimo svoje stavove i mišljenja, te da se svim raspoloživim demokratskim sredstvima borimo za njihovo ostvarivanje“, piše u otvorenom pismu koje je potpisala predsednica Vojvodjanskog kluba Branislava Kostić.

Dodaje se da je obaveza predsednika da svojim uticajem i primerom pokaže da je Srbija demokratska zemlja u kojoj se poštuju gradjanska prava i slobode.

„U ime Vojvodjanskog kluba i potpisnika ‘IV Vojvodjanske konvencije’, pozivam vas da se u javnim obraćanjima sa pozicije predsednika Srbije ne obračunavate sa političkim neistomišljenicima vaše stranke (SNS), jer je Vaša obaveza da poštujete pravo na slobodu i pravo na različitost mišljenja“, ocenili su iz Vojvodjanskog kluba.

U pismu se podseća da po članu 5. Ustava Srbije „političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi“.

Klub je u pismu komentarisao i Vučićevu izjavu o „koalicionim partnerima Saše Jankovića“, navodeći da je Vojvodjanski klub „jedna od najstarijih nevladinih organizacija u Vojvodini, koja postoji već 26 godina i ima svoju jasnu politiku i stavove“.

„U skladu s tim od vas, kao predsednika Srbije, očekujemo poštovanje i zaštitu. Sumnjamo da kao pravnik i političar ne znate da naša podrška gospodinu Jankoviću znači da smo mi prihvatili njegove stavove, a ne on naše“, dodaje se u pismu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar