U trendu

Pacoli: Ne može biti pomirenja bez kažnjavanja Beograda

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli izjavio je danas da ne može biti pomirenja Kosova i Srbije bez kažnjavanja Beograda za mnogobrojne ratne zločine izvršene na Kosovu.

On je povodom svedočenja u američkom Kongresu bivše predsednice Kosova Atifete Jahjage, Vafije Krasnići Gudman i Iljira Bitićija rekao kako Kosovo nije bilo agresor već žrtva i da žrtve imaju potrebu za pravdom.

Pacoli je na Fejsbuku zahvalio kongresmenu Eliotu Englu za inicijativu da Krasnići Gudman, koja je silovana tokom rata na Kosovu, govori o strahotama kroz koje je prošla.

„U osetljivom i snažnom predstavljanju Vasfije Krasnići Gudman, ona je kazala svetu o potrebi pravde za više od 20.000 žena i devojaka koje su silovane tokom rata na Kosovu. Bitići je predstavio slučaj ubistva njegove braće i kako aktuelni režim u Beogradu brani one koji su učestvovali u ubistvu“, napisao je Pacoli.

Prema njegovim rečima, pravda na Kosovu i međunarodna pravda nisu uspele da se bave ratnim zločinima izvršenim na Kosovu.

„Nekažnjavanje za Beograd, za vojnike i političare koji su direktno bili uključeni u planiranje i izvršenje ratnih zločina protiv kosovskih Albanaca, onemogućiće pomirenje. Silovane žene, ubijena braća, masakrirane porodice nisu dobile pravdu. To treba da bude prioritet kojim treba da se bavi međunarodna zajednica“, ocenjuje šef kosovske diplomatije.

Takvi događaji kao svedočenje Krasnići Gudman, Bitićija ali i predsednice Jahjage, koja je poimenice govorila o svim masakrima na Kosovu, doprinose „da se ne zaboravi to što se dogodilo“, ocenio je Pacoli.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)