Pacoli: Ne može biti pomirenja bez kažnjavanja Beograda

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli izjavio je danas da ne može biti pomirenja Kosova i Srbije bez kažnjavanja Beograda za mnogobrojne ratne zločine izvršene na Kosovu.

On je povodom svedočenja u američkom Kongresu bivše predsednice Kosova Atifete Jahjage, Vafije Krasnići Gudman i Iljira Bitićija rekao kako Kosovo nije bilo agresor već žrtva i da žrtve imaju potrebu za pravdom.

Pacoli je na Fejsbuku zahvalio kongresmenu Eliotu Englu za inicijativu da Krasnići Gudman, koja je silovana tokom rata na Kosovu, govori o strahotama kroz koje je prošla.

„U osetljivom i snažnom predstavljanju Vasfije Krasnići Gudman, ona je kazala svetu o potrebi pravde za više od 20.000 žena i devojaka koje su silovane tokom rata na Kosovu. Bitići je predstavio slučaj ubistva njegove braće i kako aktuelni režim u Beogradu brani one koji su učestvovali u ubistvu“, napisao je Pacoli.

Prema njegovim rečima, pravda na Kosovu i međunarodna pravda nisu uspele da se bave ratnim zločinima izvršenim na Kosovu.

„Nekažnjavanje za Beograd, za vojnike i političare koji su direktno bili uključeni u planiranje i izvršenje ratnih zločina protiv kosovskih Albanaca, onemogućiće pomirenje. Silovane žene, ubijena braća, masakrirane porodice nisu dobile pravdu. To treba da bude prioritet kojim treba da se bavi međunarodna zajednica“, ocenjuje šef kosovske diplomatije.

Takvi događaji kao svedočenje Krasnići Gudman, Bitićija ali i predsednice Jahjage, koja je poimenice govorila o svim masakrima na Kosovu, doprinose „da se ne zaboravi to što se dogodilo“, ocenio je Pacoli.

(Beta)

1 komentar
  1. Anonimni

    DA ,DA ! DA ! SAVET i MIŠLJENJE je d r a g o c e n o od VLADISLAVA JOVANOVIĆA – !!!!!!!!!!!!!!!!! ####### Vladislav Jovanović , bivši ministar za inostrane poslove Srbije JE U PRAVU : „“ —— >>>>> Zato bi trebalo da pokrenemo aktivnost prema nama naklonjenim kongresmenima, a istovremeno bi bilo potrebno i da se napravi neka vrsta memoranduma koji bi podsetio na sve zločine koji su kosovski Albanci činili 1998. godine i tokom NATO agresije, kao i nakon obustavljanja bombardovanja.“ ############################################ … okolnosti možda nisu dovoljno poznate na Zapadu i da je potrebno da se Kongres i zapadni svet na jedan sabran i celovit način podsete ne samo na obim, već i na kontinuitet zločina koji su činili kosovski Albanci. “ ####

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike