U trendu

Pacoli zahvalio Ugljaninu na pozivu, izražava gnev zbog Ane Brnabić

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli zahvalio je predsedniku Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejmanu Ugljaninu na pozivu da govori na tribini u Novom Pazaru i kako je saopštilo to veće „izrazio gnev zbog pretnji koje je premijerka Srbije Ana Brnabić uputila njemu i BNV-u“.

BNV je u saopštenju preneo pismo Pacolija u kojem on navodi da nije govorio na tribini „Proces uspostavljanja regionalne saradnje i stabilnosti na Balkanu“ zato što je četiri sata pre polaska za Novi Pazar Vlada Srbije zabranila prelazak granice.

„To je u suprotnosti sa dogovorom u Briselu koji su naše dve vlade potpisale pre četiri godine, povodom čega ćemo napisati protestnu notu“, kazao je Pacoli.

On je Ugljaninu napisao i da mora da „izrazi svoj gnev“ jer je zbog pozivnice koju je dobio premijerka Srbije Ana Brnabić zvaničnim pismom „pretila njemu i BNV-u“, dok se nalazila u SAD, zemlji koja je prva priznala nezavisnost Kosova.

Pacoli je najavio da će nezavisno od zabrane dolaska nastaviti sa svojim naporima „za jedan Balkan i Evropu gde neće biti zabrane prelaska granica i gde zajednice neće biti lišene njihovih osnovnih prava da komuniciraju… i da čuju drugu stranu“.

Bošnjačko nacionalno veće pozvalo je ministra inostranih poslova Kosova Bedžeta Pacolija da poseti Novi Pazar, a Beograd je poslao negativan odgovor na zahtev za posetu.

Brnabić je povodom poziva i negativnog odgovora Beograda kazala da čelnici BNV-a treba da poštuju zakone Srbije, a pre svega Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina koji zabranjuje članovima Saveta da se bave politikom.

Ona je dodala da poseta „osobe koja sebe naziva ‘ministrom spoljnih poslova'“ Kosova, predstavlja „jasno i flagrantno kršenje zakona Srbije i zloupotrebu funkcije i mandata nacionalnih saveta nacionalnih manjina“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.