U trendu

Pajtić traži neposredne izbore u DS i upozorava na bojkot vojvodjanskog odbora

Bivši predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić zatražio je danas da se u DS umesto delegatskih izbora održe neposredni i pozvao ostale članove da se pobune i „odbrane obraz članova i glasača DS-a“.

„Prijatelji dragi, odložite stranačku skupštinu. Organizujte neposredne izbore. Ne dajte da nas ljudi koji nas podržavaju prezru, a oni što bi nas mogli podržati – zauvek otpišu. Nikakva se šteta neće dogoditi ako se farsa odloži, a neposredni izbori održe dve – tri nedelje kasnije“, naveo je Pajtić na društvenoj mreži Fejsbuk u svom, kako je naveo „plaši se poslednjem obraćanju članovima DS-a“.

On je napisao da odlaganje izbora nije nikakva tehnički problem i da za njihovo održavanje postoje svi uslovi.

Kako je ocenio, odlaganje izbora će DS zaštititi od još jednog velikog skandala – bojkota većine vojvodjanskih odbora, koji neće da se pomire sa tim da se predsednik pokrajinske organizacije bira na Izbornoj skupštini u Beogradu.

Pajtić je istakao da je taj bojkot izvestan, kao što je izvestan i „nestanak DS u APV ako se bude tvrdoglavo insistiralo na ovim i ovakvim izborima“. ​

„Zbog svega ovoga, dragi članovi DS, POBUNITE SE! Zaštitite svoje stečeno demokratsko pravo, odbranite obraz članova DS i svih onih koji su ikada za nas glasali. Ne dajte da zatru i uspomenu na veliku i dostojanstvenu Demokratsku stranku. Pobunite se u odborima, pobunite se na mrežama, pobunite se na svakom mestu. Izborite se za pravo naše organizacije da postoji, bez marifetluka i kokošarenja. Jer, odakle nam pravo da tražimo slobodne demokratske izbore u Srbiji, ako ne možemo da ih obezbedimo u sopstvenoj kući?“, naveo je Pajtić.

On je ukazao da je DS 2016. godine organizovala prve neposredne partijske izbore u Srbiji na kojima je svaki član mogao da glasa i donosi odluke ko će ga predstavljati u narednom periodu i da je ta neposredne demokratija nešto čime je DS u „ovako teškim vremena mogla da se podiči“.

„Šta god ko mislio o rezultatima tih izbora – oni su bili revolucionaran korak napred u političkom životu Srbije. Bio je to neočekivan potez Demokratske stranke, koja je na svom primeru pokazala da još uvek u sebi ima demokratske kapacitete, da je sposobna da sama sebe reformiše, pa samim tim i da se u budućnosti kvalifikuje da menja srpsko društvo. To je bila naša differentia specifica u odnosu na sve ostale, razlog koji smo navodili kada bi nas pitali zašto, uopšte, neko da glasa za nas, da li smo, uopšte, potrebni Srbiji i zašto se nazivamo demokratama“, naveo je Pajtić.

On je dodao da je nejasno kako su se i zašto odrekli onoga što je njihova komparativna prednost u odnosu na njihove političke takmace.

Pajtić je naveo da su se u DS aklamativno dogovorili da od demokratije i poštovanja sopstvenih akata više nikada neće odustati, te pitao ko se usudio da članovima oduzme njihovo stečeno pravo da biraju predsednika i potpredsednike svoje stranke.

„Ne znam, jer ne znam kako je ko glasao u Organizacionom odboru. Ali, znam da će ukoliko ovako budu organizovani izbori, to biti poslednji izbori u DS“, istakao je Pajtić.

Izbori u DS-u zakazani su za 2. jun ove godine. Izboru su usledili pošto je predsednik DS Dragan Šutanovac podneo ostavku posle loših izbornih rezultata na beogradskim izborima kada su osvojili svega od 2,25 odsto glasova izašlih birača.

Šutanovac je za predsednika izabran na neposrednim izborima 2016. godine, ali izbori zakazani za jun biće po delegatskom sistemu što se objašnajva najčešće finansijskim razlozima i tehničkim jer je većina tražila da se izbori održe što pre.

Podsećamo prema pisanju medija za neposredne izbore na Organizacionom odboru stranke glasali su samo Tamara Tripić i Dragan Šutanovac.

Kandidaturu za predsednika DS najavili su za sada Gordana Čomić, Branislav Lečić i Zoran Lutovac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.