U trendu

Palmer: Srbiji i Kosovu treba dati prostor za postizanje sporazuma

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je da Beogradu i Prištini treba dati prostora da sami ispregovaraju najbolji dogovor koji mogu, dogovor koji će biti pošten, trajan i za koji će lideri moći da pridobiju podršku svojih gradjana.

U intervjuu za portal Juropian Vestern Balkans (European Western Balkans – EWB) Palmer je rekao da to nije blanko ček, podsetivši da SAD ne učestvuju u procesu pregovora već ohrabruju dve strane da postignu sporazum.
„Kada budemo znali kakav je sporazum, jasno ćemo reći ako nas nešto zabrinjava kako bismo u saradnji sa dve strane otklonili svaku eventualnu rezervu. Ali, smatramo da je važno da proces vode lokalni lideri i da to bude njihov proces“, rekao je Palmer u intervjuu koji je vodjen tokom ovonedeljnog Strateškog foruma na Bledu.

Povodom bojazni da bi dogovor o razmeni teritorija mogao destabilizovati pre svih BiH, Palmer je rekao da su SAD čvrst garant jedinstva i stabilnosti BiH.

„Apsolutno, ne postoji ništa što dovodi u pitanje privrženost SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH“, dodao je.

Govoreći o uticajima drugih zemalja, posebno Rusije, u regionu, Palmer je rekao da SAD i Rusija imaju veoma različite ambicije na Balkanu i da SAD podržavaju „integraciju regiona u EU i evroatlantske strukture, vladavinu zakona, evropske norme i harmoniju medju narodima“ dok se „vizija strateških ciljeva Rusije na Zapadnom Balkanu zasniva na nepoverenju, neredu i protivljenju tim integracijama“.

„To je nesrećno za region“, rekao je i dodao da su strateški interesi Rusije na Balkanu suštinski suprotni onome što Zapadni Balkan vidi kao svoje interese, kao i strateškim interesima SAD.

Palmer je rekao da je „Rusija 2016. pokušala da sruši vladu Crne Gore jer je išla ka članstvu u NATO“ i dodao da „očekuje da će Rusija raditi protiv sporazuma iz Prespe u Makedoniji kao i „protiv sporazuma Beograda i Prištine“.

Kada je reč o EU, Palmer je rekao da interesi SAD i EU u regionu nisu identični već komplementarni.

On je rekao da Evropa ne samo da podstiče članstvo Zapadnog Balkana u EU, već i oblikuje Zapadni Balkan kako bi se kvalifikovao za članstvo i kako bi te zemlje doprinele kao članovi zajednice.

„Mislim da je važno što je EU jasno rekla da su za Kosovo vrata za bolju i tešnju saradnju s Evropom otvorena. Vizna liberalizacija će biti naredni logičan korak i voleli bismo da se EU s tim saglasi“, dodao je.

Palmer je rekao da je saradnja SAD sa Srbijom važna i ključna jer je Srbija najveća zemlja na Zapadnom Balkanu i da SAD i Srbija imaju zajednički cilj a to je napredak Srbije na putu ka EU, ali da je za njegovo postizanje neophodno pomirenje i puna normalizacija odnosa sa Kosovom.

Prema njegovim rečima, definisanje toga je upravo u toku kroz pregovore pod okriljem EU i SAD podržavaju te pregovore i ulogu visoke predstavnice EU koja pomaže Beogradu i Prištini da se saglase o definiciji pune normalizacije odnosa i instrumenata za njeno sprovodjenje.

„Od ključnog je značaja za Beograd da ostvari svoje ciljeve uz podršku SAD, uz podršku EU i uz vodjstvo predsednika (Aleksandra)  Vučića“, dodao je on.

Upitan da li se politika SAD prema Zapadnom Balkanu promenila od dolaska administracije predsednika Donalda Trampa, Palmer je rekao da u politici uvek ima kretanja ali izbalansirnog i da politika Vašingtona u regionu ostaje usredsredjena i privržena tome da pomogne zemljama Zapdnog Balkana da ostvare svoj cilj – evropske i evroatlantske inegracije.

„To za sve zemlje Zapadnog Balkana podrazumeva članstvo u EU i za sve osim Srbije i članstvo u NATO“, rekao je on, dodajući da SAD podstiču što je moguće bliže partnerstvo NATO i Srbije. „To ostaje ključni strateški cilj američke politike“, rekao je Palmer.

Na pitanje o perspektivi širenja NATO na Zapadnom Balkanu, Palmer je rekao da je članstvo Crne Gore u NATO ogromno dostignuće i da se raduje budućem članstvu Severne Makedonije kao 30. članice.

„Poziv koji je NATO poslao Makedoniji u julu bio je jasan i nedvosmislen. Makedoniji je otvoren put za članstvo u NATO u relativno kratkom roku. Za to je potrebno da stupi na snagu dogovor iz Prespe“, rekao je američki zvaničnik.

Na pitanje o balansiranju Beograda izmedju Rusije i Zapada, Palmer je rekao da Srbija shvata da ima obavezu da svoju spoljnu politiku postepeno uskladjuje sa politikom EU i dodao da veruje da će normalizacija odnosa Beograda i Prištine smanjiti ruski uticaj.

„Ako Priština i Beograd budu u stanju da postignu sporazum punoj normalizaciji odnosa, verujem da će to smanjiti uticaj Moskve na Srbiju“ jer, kako je dodao, taj uticaj je velikim delom posledica „oslanjanja Srbije na Rusiju u odbrani stavova o Kosovu na medjunarodnom planu“.

„To će biti dobro za Srbiju na putu ka EU. To je cilj Srbije, naš cilj i cilj Evrope“, rekao je Palmer.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.