Panel: Zapadni Balkan u EU moguće 2025, mnogo zavisi od Evrope

Zapadni Balkan bi mogao postati deo Evropske unije 2025. ali to umnogome zavisi od toga kako tada bude izgledala Evropa, ocena je panela „Novi evropski projekat“ u okviru obeležavanja 10 godina Evropskog fonda za Balkan.

Bivši evropski komesar Aksel Sotiris Valden rekao je da veruje da bi se Srbija i Crna Gora mogle naći u EU 2025, ostale zemlje dve godine kasnije, dok za Kosovo nije iznosio prognoze.

On je kao ključ za prijem zemalja Zapadnog Balkana u EU naveo potrebu da se Evropa, koja ima mnogo svojih problema, fokusira na princip solidarnosti.

Džudi Dempsi iz Karnegi Juropa rekla je da je Evropa trenutno u „krizi smera“ i da je neophodno da Nemačka donese odluke u vezi reforme evrozone i evropske odbrambene politike da bi se znalo kako će EU ubuduće izgledati.

Ona nije želela da govori o datumu prijema zemalja Zapadnog Balkana u EU, ali je iznela uverenje da će Unija u budućnosti biti sačinjena od jezgra oko kog će biti više krugova koalicija, u zavisnosti od interesa, i da bi Zapadni Balkan mogao biti jedna od tih koalicija.

Sličnu ocenu je izneo i Ivan Vejvoda iz Instituta za humanističke nauke, koji je rekao da je neophodno da se region više poveže.

Prema njegovim rečima, rešavanje bilateralnih sporova je dobar znak i predstavlja znak Evropi da je Balkan deo rešenja.

Vesela Černeva iz Evropskog saveta za spoljne poslove je navela da 2025. nije ‘horizont’ ali da posle te godine može biti postavljeno pitanje da li je i dalje na stolu članstvo ili „privilegovano partnerstvo.

Ona je rekla da je neophodno jačati demokratiju i društvo u zemljama Zapadnog Balkana.
 
Dane Taleski iz kabineta makedonskog premijera Zorana Zaeva je takodje bio optimističan oko datuma ulaska.

„2025. je moguć datum, ali sam siguran da će se desiti u ovom veku“, naveo je on.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike