U trendu

Papa danas završava posetu Kolumbiji

Papa Franja završava danas svoju posetu Kolumbiji odavanjem počasti svetom Petru Klaveru, jezuiti iz 17. veka koji je služio hiljade afričkih robova koji su prošli kroz luku Kartahenu tokom španskih kolonijalnih vremena.

Klavera, španskog misionara, po sopstvenim rečima, „roba robova za uvek“ hvalili su vekovima jezuiti, pape i aktivisti za ljudska prava zato što je insistirao na dostojanstvu robova, dok su se drugi prema njima ophodili kao prema robi koja se prodaje i kupuje.

Uoči posete Kartaheni, papa Franja je proslavio Klaverov dan hvaleći španskog misionara iz 17. veka što je razumeo da kao učenik Isusa ne može da ostane ravnodušan pred patnjama najnemoćnihih i najzloupotrebljavanijih iz njegovog vremena i što je shvatio da mora da učini nešto da ublaži njihove patnje.

Papa Franja, prvi latinoamerički papa, takodje jezuita, slično insistira na tome da treba služiti najmarginalnijim članovima društva, i oni su u centru misije Katoličke crkve.

Papa će danas održati molitvu na Klaverovom grobu i postaviti kamen temeljac za nove stanove za beskućnike u Kartaheni, gradu poznatom po svom istorijskom centru koji je deo Uneskove baštine, ali i koji ima mnoga nehigijenska naselja.

Poglavar Rimokatoličke crkve će, kako se očekuje, prikazati Klavera kao model današnje katoličke crkve, nekog ko je insistirao na priznavanju uvreženih ljudskih prava za sve. Tu poruku je preneo juče u Medeljinu tokom mise na aerodromskoj pisti kojoj je po kiši prisustvovalo milion ljudi.

Papa je podsetio na prošlost ovog kolumbijskog grada koji je nekad bio sinonim za nasilje narkokartela i izrazio žaljenje za mnoge živote izgubljene zbog droge, i molio se da trgovci drogom promene svoje navike.

„Medeljin me podseća na mnoge mlade živote skraćene, odbačene ili uništene drogom. Pozivam vas da se setite i pridružite se ovoj tužnoj povorci i tražite oprost za one koji su uništili snove toliko mladih ljudi“, rekao je papa.

Zbog kiše papa je u poslednjem trenutku juče promenio plan putovanja do Medeljina, i umesto da ide helikopterom do medjunarodnog aerodroma u tom gradu, odvezen je kolima, zbog čega je misa kasnila gotovo sat.

Papa se izvinio okupljenim kojih je bilo oko milion i zahvalio im na strpljenju, istrajnosti i hrabrosti. Medjutim, ni kiša ni kašnjenje nije pokvarilo raspoloženje vernika koji su došli da ga vide, obučeni u šarene plastične kabanice da se štite od kiše.

Papa je na misi pozvao konzervativnu kolumbijsku crkvu da gleda dalje od rigidnih pravila i normi doktrine i da ide u potragu za grešnicima i da im služi. On je pozvao sveštenike i misionare kasnije da odnesu svoju veru na ulice i poručio im da nije dovoljno samo živeti život pravednika. Papa je rekao da je život ugodnosti i novca nespojiv s pozivom služenja Bogu.

Papa se vraća u Rim večeras posle petodnevne posete Kolumbiji, tokom koje je vrhunac bila velika molitva pomirenja na kojoj su se okupile žrtve dugogodišnjeg kolumbijskog sukoba, demobilisani gerilci i borci paravojnih formacija. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.