U trendu

Papa Franja se ogradio od postupaka Stepinca

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da izjava papa Franje o preobraćanju pravoslavaca predstavlja dosad najveću osudu i ogradu Vatikana prema postupcima hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Izjava pape Franje u Tbilisiju da je preobraćivanje pravoslavaca veliki greh, predstavlja dosad najveću ogradu i osudu Vatikana postupaka hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, koji je za vreme Drugog svetskog rata, ne samo blagosiljao fašističku ustašku NDH, već je formirao Odbor za pokrštavanje Srba“, rekao je Dačić.

U saopštenju se navodi da je Stepinac tako učestvovao u sprovodjenju plana za rešavanje srpskog pitanja koji je izneo ustaški ministar Mile Budak  –  da trećinu Srba treba pobiti, trećinu proterati, a trećinu pokatoličiti.

Srpski šef diplomatije je kazao da reči pape Franje potvrdjuju da je Srbija bila u pravu kada se usprotivila rehabilitaciji Stepinca.

Prema njegovim rečima, nije moguća nikakva rehabilitacija Stepinca, odnosno oslobadjanje od krivice za zločine i pokrštavanje Srba, a kamoli kanonizacija.

„Ako se posle ovih papinih reči da je u pitanju veliki greh to i desi, onda je jasno da je to antisrpski akt, jedino ukoliko neko ne misli da je protiv Srba sve dozvoljeno“, naveo je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.