U trendu

Pašalić: Onaj ko raspolaže zgradom Bristola može da uključi struju, mi ne znamo ko sada …

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić izjavio je danas da vojnim penzionerima koji stanuju u nekadašnjem hotelu „Bristol“ u Beogradu struju može da uključi samo onaj ko trenutno raspolaže tom zgradom, ali da on ne zna ko je to.

„Mislimo da je zgrada trenutno pod ingerencijom Ministarstva odbrane jer se ono još uvek bavi pitanjem stanara. U našim preporukama, izmedju ostalog, nalazi se da se ne isključuje struja stanarima dok se ne reši njihov problem, ali Ministarstvo nije postupilo po preporukama koje smo im uputili“, kazao je Pašalić na Radio-televiziji Srbije (RTS).

On je istakao da će sve uraditi da se stanarima priključi struja, da će se obratiti Ministarstvu odbrane kako bi ga ono obavestilo u čijoj je nadležnosti to pitanje, i dodao da Ministarstvo nije prekršilo zakon i podzakonske akte, jer se rukovodilo onim što piše u zakonu i zaključku Vlade.

„Sada je najvažnije da se stanarima pokažu njihovi stanovi i da se oni koji imaju pravo na trajno rešenje stambenog pitanja, uvedu u posed. Stanari ‘Bristola’ su stanove dobili kao privremeno rešenje, a privremeno rešenje ne uslovljava i trajno. Oni imaju pravo na trajno rešenje, kao i sva aktivna i penzionisana vojna lica za koja vojska utvrdjuje kriterijume i pravi spiskove za dodelu stanova“, kazao je on.

On je istakao da se preko hiljadu ljudi nalazi u istoj situaciji kao stanari „Bristola“.

„Neki iznajmljuju stanove, neki žive po kasarnama i samačkim hotelima. Svi se oni nalaze na listama za dodelu stanova jako dugo“, rekao je Pašalić.

Pašalić je kazao da instituciju ombudsmana ne zanima „viši interes“ po kojem je zgrada tog bivšeg hotela predata zbog izgradnje „Beograda na vodi“, već isključivo status stanara.

„Zaštitnik gradjana ne dodeljuje stanove, već daje ocene zakonitosti rada državnih organa i institucija. Ne vodimo samo mi brigu, ali su sada sve oči uprte u nas“, dodao je Pašalić.

Vojnim penzionerima koji stanuju u „Bristol“ u utorak je ponovo isključena struja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.