Pašalić: Parada postaje tradicija, LGBT još ima problema

BEOGRAD – Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je danas da se uprkos činjenici da mirno održavanje Parade ponosa u Srbiji postaje tradicija, LGBT osobe i dalje suočavaju sa nizom problema.

Pašalić je u saopštenju naveo da su nadležni organi obezbedili, peti put zaredom, mirno održavanje Parade ponosa u Beogradu, uz neophodne mere obezbeđenja, što je sa stanovišta Zaštitnika građana važno, jer pokazuje da je Srbija napredovala u ostvarivanju prava na slobodu okupljanja i izražavanja osoba drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

On, međutim, ocenjuje da su LGBT osobe izložene diskriminaciji u raznim oblastima života, zdravstvu, zapošljavanju, pristupu socijalnim uslugama i obrazovanju.

„LGBT osobe i dalje se teško obraćaju institucijama – nisu spremne na to, što je posledica ranijih iskustva nereagovanja ili neadekvatnog reagovanja institucija“, naveo je Pašalić posle današnje Parade ponosa u kojoj su učestvovali i predstavnici Zaštitnika građana.

Zaštitnik ocenjuje da je netolerancija prema LGBT osobama i dalje vidljiva i da je zato neophodno uložiti dodatni napor na obrazovanju o toleranciji, nediskriminaciji i nenasilnom društvu.

„Preventivne i edukativne aktivnosti izostaju, a obrazovanje učenika o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, koje bi obuhvatilo i temu o LGBT osobama i njihovim pravima ne postoji, niti su organizovane kampanje za podizanje svesti javnosti o osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta“, naveo je Pašalić.

Zaštinik napominje da je obaveza države da obezbedi puno ostvarivanje prava svih svojih građana i suprotstavi se svakoj pojavi u društvu koja ih ugrožava.

„Pravovremena, efikasna i beskompromisna reakcija nadležnih organa na kršenja prava osoba drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, uz organizovanje odgovarajućih preventivnih i edukativnih aktivnosti, način je na koji se može dostići puno ostvarivanje prava i sloboda LGBT populacije“, poručio je Pašalić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike