U trendu

Pašalić: Završen novi zakon o zaštitniku gradjana, očekujem ga uskoro u parlamentu

Zaštitnik gradjana Srbije Zoran Pašalić izjavio je danas da je završen rad na novom zakonu o zaštitniku gradjana i da se nada da će se u najskorije vreme naći pred poslanicima u Skupštni Srbije.

Pašalić je na konferenciji za novinare u Skupštini Sbrije, posle sastanka sa potpredsednikom parlamenta Djordjem Milićevićem i ombudsmankom Rumunije Renatom Veber, rekao da novi zakon bitno pomaže u jačanju prava i zaštiti gradjana Srbije.

On je kazao da je kontakt ombudsmana sa parlamentom važan i da je ombudsman savetnik Skupštine Srbije koji, prenoseći svoje rezultate rada i iskustva i govoreći pred poslanicima otvoreno šta je to što sistematski ili pojedinačno muči gradjane Srbije, ukazuje šta je potrebno menjati kako bi se propisi uskladili sa potrebama gradjana.

Pašalić je kazao da je svrha poseta rumunske ombudsmanke na dobrobit gradjana jedne i druge države.

„Ono što je obaveza da u kontaktima ostvarimo jaču zaštitu naših gradjana u Rumuniji i rumunskih u Srbiji. Nezavisne institucije ombudsmana stoje gradjanima na rapsolaganju i u zaštiti svojih prava gradjani mogu da nam se obrate „, rekao je Pašalić.

Ombudsmanka Rumunije Renata Veber navela je da je institucija Ombudsmana ključna za sva demokratska društva, kao i da je izuzetno korisna uzajamna razmena iskustava u radu, radi unapredjenja dobre prakse i efikasnosti ovih nezavisnih institucija u Srbiji i Rumuniji.

Potpredsednik parlamenta Milićević rekao je da uspešnu političku i parlamentarnu saradnju Srbije i Rumunije prati i dobra saradnja ombudsmana – dve nezavisne institucije.

Milićević je pozdravio potpisivanje Memoranduma o razumevanju zaštitnika gradjana Srbije i ombudsmana Rumunije, kao i osnivanje Mreže balkanskih ombudsmana, čiji su članovi i Srbija i Rumunija.

U razgovoru je istakao značaj uspešne saradnje zaštitnika gradjana sa Narodnom skupštinom, koja bira zaštitnika gradjana i kojoj on odgovara za svoj rad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar