Patrijarh Irinej: Ne pripadam nijednoj politici, bez jedinstva nam nema opstanka

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej izjavio je da ne pripada nijednoj politici i naglasio da bez jedinstva nema opstanka srpskom narodu.

„Ja ne pripadam nijednoj politici. Želeo bih i molim se Bogu da nema nikakvih podela medju nama nego da nam bude jedina politika, jedini pogled i jedini put – dobro našeg naroda“, rekao je patijarh Irinej u uskršnjem intervjuu za Televiziju Hram, koji će biti emitovan u petak, 26. aprila, uveče.

Poglavar SPC je rekao da „bez jedinstva našeg, nama nema opstanka na ovoj vetrometini“, i da „jedina nada, jedino spasenje jeste – jedinstvo medju nama“.

Podsetivši da je sredinom ovog meseca proveo više dana na Kosovu on je naglasio da „nije istina da nema Srba na Kosovu“.

Kako je naveo, nema pripadnika srpskog naroda koliko je nekada bilo, ali je jedan veliki deo ostao i veruje da „ima onih koji bi se rado vratili kada bi imali gde da se vrate“.

„Nama Kosovo i Metohija nije jaram. Jeste jaram blagodati, Božiji jaram, ali ne jaram koji nas pritiska i goni da se odreknemo naše svete Zemlje“, napomenuo je patrijarh Irinej.

Poglavar SPC poželeo je, povodom Uskrsa, svima sve najbolje od Gospoda, slogu i ljubav i u porodici i van porodice.

„Da nam Hristovo Vaskrsenje osvetli put Božanskom svetlošću kojom treba da idemo“, poručio je patrijarh Irinej u intervjuu za TV Hram, čiji se deo već može videti u najavi na njenom sajtu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike