U trendu

Patrijarh Srbima na Kosovu i Metohiji: Budite jedinstveni

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej, rekao je danas sadašnjim i budućim žiteljima Kosova i Metohije da treba da budu jedinstveni u svim pitanjima od nacionalnih interesa i opstanka na Kosovu i Metohiji.

„Naša poruka svim Srbima, najpre onima koji su smogli snage i hrabrosti i ostali na svojim vekovnim ognjištima, da i pored mnogih nevolja i opasnosti kojima su svakodnevno izloženi, ostanu na zemlji svojih otaca i predaka. A onima koji su izbegli i koji su prognani, da se vrate, obnove svoje spaljene domove i povrate svoju uzurpiranu imovinu“, rekao je patrijarh u intervjuu za prištinski časopis Jedinstvo.

On je kazao da prognani Srbi sa Kosova ne smeju izgubiti nadu na povratak svojim domovima, iako spaljenim, svojim svetinjama i grobljima svojih predaka.

Upitan da prokomentariše svoju izjavu da će Srbi svoje svetinje braniti svim ljudskim sredstvima, ali ako treba i silom, on je odgovorio da se svetinje brane istinom, istorijom i kulturom.

„Kada na ove činjenice nasrne sila koja ih ne poštuje i ne uvažava onda se istine, nažalost, brane silom. Molimo se Gospodu da nikada ne dođemo u priliku da zemlju branimo silom. Bogu hvala, naš narod nikada nije koristio silu da osvaja tuđe zemlje, ali je bio prinuđen da se brani i silom. Uzdamo se u Božju pomoć da će u međunarodnim odnosima pobeđivati razum i dobra volja“, kazao je patrijarh.

Patrijarh je dodao da su sveti hramovi kojim je ukrašena kosovskometohijska zemlja nada i uteha da će srpska „Palestina“ i srpski Jerusalim biti i za svagda ostati sveta srpska zemlja.

„Sve dok Kosovo bude u srcu srpskog naroda, dok budemo pevali pesme o Kosovu, dok budemo gajili ljubav prema Kosovu i dok Kosovo bude naša nada, mesto našeg poklonjenja, Kosovo je bilo i biće naše“, rekao je patrijarh Irinej.

On je ocenio da niti možemo niti smemo da zamislimo i razmišljamo kakve bi sve posledice za srpski narod, ali i za hrišćansko nasleđe uopšte mogao da ima prijem Kosova u UNESKO.

„Niti smemo nit možemo o tome da razmišljamo. U svakom slučaju to bi pogubno delovalo na srpski narod. U tim svetinjama je srpski narod kroz čitavu svoju mučnu i stradalnu istoriju gledao svoju duhovnu snagu. Takvu odluku moćnika srpski narod nikada ne bi prihvatio“, rekao je on.

Patrijarh je ocenio da svaka silom nametnuta nepravda nije i ne može biti dugog veka.

„O tome svedoči istorija i našeg i drugih naroda. Sve ono što nije utemeljeno na pravdi božjoj i ljudskoj, nije trajno. Nadamo se da će ova istina pobediti kada je u pitanju srpsko Kosovo i srpske svetinje na Kosovu i Metohiji“, kazao je patrijarh Irinej.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.