U trendu

Pavićević: Podela skupštinskih mandata opozicionog Saveza za Srbiju neozbiljna i besmislena

Profesor Fakulteta političkih nauka Djordje Pavićević ocenio je danas da opozicioni Savez za Srbiju ne može da postigne značajnije rezultate ako se organizuje po uzoru na Demokratsku opoziciju Srbije (DOS) jer u današnoj Srbiji ne postoji referendumska atmosfera kakva je postojala 90-ih godina.

Pavićević je u izjavi agenciji Beta rekao da je bi za formaciju sličnu DOS-u bila potrebna referendumska atmosfera „za i protiv vlasti“, ali su sada na dnevnom redu pitanja Kosova i Ustava, o kojima opozicija mora da se izjasni. 

„Opozicija ne može da kaže samo da je vlast loša ili ne, nego mora da nudi i odgovore na neka pitanja“, kazao je Pavićević.

Prema njegovoj oceni, da bi opozicija uspela u da načini političke promene, potrebno je neka politička pitanja odložiti, što je nemoguće bez spoljašnje pomoći.

„Opozicija ne bi mogla da uzdrma vlast bez spoljašnje pomoći, jer se onda moraju odložiti rešavanja pitanja Kosova i Ustavnih promena. Takva situacija usložnjava funkcionisanje opozicije“, rekao je Pavićević. 

Podela eventualnih mandata Saveza za Srbiju u Skupštini Srbije nakon budućih parlamentarnih izbora po njegovoj oceni deluje neozbiljno i besmisleno, ali dobro je da je to skinuto s dnevnog reda, jer se otvara mogućnost za rešavanje drugih političkih pitanja.

„Podela mandata je dobra priča samo ako ta priča nije zatvorena i ne isključuje mogućnost priključivanja novih organizacija i stranaka, kao što je Pokret slobodnih gradjana“, ocenio je Pavićević.

Mediji u Srbiji javili su danas, pozivajući se na izvore, da su članice Saveza za Srbiju dogovorile novi sastanak u sredu na kojem će ponovo razgovarati o raspodeli mandata u Skupštini Srbije nakon budućih parlamentarnih izbora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar