Pavlović: Vlast prodaje SC za 274 evra po kvadratu, da li bi Vesić tako prodao svoju imovinu

Odbornik Narodne stranke u Skupštini Beograda Miloš Pavlović izjavio je danas da gradska vlast namerava da proda centar „Sava“ za 274 evra po kvadratnom metru i upitao gradonačelnika Zorana Radojičića i njegovog zamenika Gorana Vesića da li bi oni svoju imovinu u centru Beograda prodali po toj ceni.

Pavlović je televiziji N1 rekao da se prema važećim propisima, ako se ne pojavi kupac po početnoj ceni, ona se u drugom krugu prodaje snižava na 80 odsto, a potom i na 60 odsto od početne cene.

„Sava centar je ponudjen na prodaju po ceni od 27,4 miliona evra, a ima površinu od ukupno oko 100.000 kvadratnih metara, od kojih je 69.300 kvadrata koristan prostor. To znači da je cena po kvadratu 274 evra“, rekao je Pavlović.

Pavlović je dodao da je Sava centar 2016. godine procenjen na 108 miliona evra, a da cene nekretnina u Beogradu i Srbiji u medjuvremenu nije pala, pa se postavlja pitanje kako je početna cena istog objekta procenjena na svega 27,4 miliona evra.

„Procenjena vrednost ne odgovara stvarnoj tržišnoj vrednosti. Propisi su izmenjeni tako da procenu vrednosti ne radi samo državni organ nego i ovlašćeni procenitelji koji imaju dozvolu ministarstva“, rekao je Pavlović.

Pavlović je podsetio da je deo Beogradjanke od 19.000 kvadratnih metara ponudjen na prodaju za 20,6 miliona evra, što znači da je cena kvadrata prvobitno procenjena na 1.084 evra, a da bi u trećem krugu prodaje mogla da padne na svega 650 evra po kvadratu.

Pavlović je, povodom nabavke džipova „lend drover“ za snimanje nepropisnog parkiranja sistemom poznatim kao „oko sokolovo“, rekao je postoji sumnja da je reč o delu kontingenta džipova koje je MUP-u prošle godine poklonila firma GIM, umešana u izvoz oružja proizvedenog u fabrici „Krušik“.

„Prošle godine je izbila afera nabavke 49 vozila za potrebe MUP-a. Vozila je platila firma GIM, povezana sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem. Ta vozila nikada nisu vidjena da se koriste za potrebe MUP-a, koji nije demantovao da ih je nabavila firma GIM“, naveo je Pavlović.

Pavlović je dodao da su džipovi „stajali godinu dana“, a sada se pojavljuju za potrebe komunalne milicije.

„Tender kao da je nacrtan baš za te džipove tako da u roku može da ih isporuči samo određena firma – traži se da su terenska vozila proizvedena 2019. godine, da imaju aluminijumske felne, pogon na sve točkove… Zato sumnjamo da je tender namešten“, rekao je Pavlović.

Na tenderu za nabavku džipova pobedila je firma „Britiš motors“ u vlasništvu člana Glavnog odbora SNS-a i predsednika košarkaškog kluba Partizan Ostoje Mijailovića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.