U trendu

Peticiju protiv Specijalnog suda potpisalo oko 20 hiljada građana Kosova

Na Kosovu se od subote potpisuje peticija za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova 1998. – 2000, i prema informacijama koje ima agencija Beta iz krugova bliskih organizaciji Veterana Oslobodilačke vojske Kosova do danas posle podne peticiju je potpisalo oko 20 hiljada građana Kosova.

Pokretanje peticije dolazi u vreme kada je Specijalni sud za ratne zločine postao funkcionalan u Hagu i spreman da primi prve optužnice.

Specijalni sud ima nadležnost nad zločinima protiv čovečnosti, ratnim zločinima i drugim krivičnim delima prema kosovskim zakonima, a koji se povezuju sa navodima Dika Martija.

Nakon formiranja Specijalnog suda, usledio je talas nezadovoljstva na Kosovu, kao i zahteva poslanika i udruženja porodica poginulih boraca, da se ponovo razmotri zakonodavstvo o sudu, zbog toga što se on bavi samo pojedincima iz OVK-a, ali ne i zločinima srpskih snaga.

Ove nedelje kosovska javnost je informisana da su za davanje izjave u Specijalnom sudu pozvana dvojica od najpoznatijih komandanata bivše OVK, Sami Ljuštaku i Rustem Mustafa -Remi, kao ipredsednik Vojnog suda OVK, Sokol Dobruna i četiri druga niže  rangirana oficira OVK.

Vlada Kosova izrazila je spremnost da u svakom trenutku pruži potrebnu pomoć za pravnu zaštitu „borcima za slobodu“.

Iz prištinskog Saveta za zaštitu ljudskih prava kažu da je do sada poziv za razgovor dobilo sedam osoba, da je samo u jednom slučaju rečeno da je osoba pozvana u svojstvu svedoka, i izražavaju bojazan da oni koji su pozvani na razgovor, mogu biti uhapšeni.
 
Prema kosovskim zakonima, Skupština Kosova je dužna da razmotri peticije koje je potpisalo najmanje 10 hiljada građana Kosova.

Ovakvih peticija je bilo i ranije ali one nisu stavljane na dnevni red kosovskog parlamenta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.