U trendu

Petković razgovarao sa ruskim ambasadorom o poslednjim incidentima na Kosovu i nedavnim izborima

 Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koga je upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji, u svetlu nedavno održanih lokalnih pokrajinskih izbora i poslednjih incidenata u pokrajini.

Petković je istakao da su napadi i pritisci na srpski narod na Kosovu sve učestaliji, ukazavši na ozbiljnost poslednjih incidenata, kada su, u razmaku od samo dvadesetak dana, teško naoružane specijalne jedinica Kosovske policije ROSU nelegalno, dva puta upale na sever Kosova i Metohije, navedeno je u saopštenju Kancelarije.

„Tokom incidenta, 13. oktobra, pripadnici ovih jedinica pucali su iz vatrenog oružja na goloruki srpski narod i tom prilikom teško je ranjen Srbin iz Zvečana, Srećko Sofronijević, a samo zahvaljujući izuzetnoj pribranosti Srba, izbegnuta je tragedija, koja je mogla da ima nesagledive posledice za ceo region“, podsetio je Petković.

On je rekao da su Srbi pristali da učestvuju na pokrajinskim lokalnim izborima samo zato što podržavaju Briselski sporazum i što očekuju formiranje Zajednice srpskih opština i istakao da Beograd neće odustati od insistiranja na neodložnom formiranju ZSO.

Beograd ostaje opredeljen za dijalog, kao jedino moguće sredstvo mirnog rešavanja nesuglasica i stvaranja preduslova za trajnu bezbednosnu stabilizaciju na zapadnom Balkanu, rekao je Petković.

On je zahvalio Harčenku na podršci Moskve teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.