U trendu

Petković u Gračanici: Nema lepšeg mesta za doček srpske NG

GRAČANICA – Pomoćnik direktora kancelarije za KiM Petar Petković prisustvovao je u Gračanici na svečanom dočeku pravoslavne nove godine, koju je organizovala Opština Gračanica.

On je u izjavi za RTV Gračanica poželeo svima srećnu pravoslavnu novu godinu i istakao da ne postoji značajnije i lepše mesto gde se može proslaviti srpska nova godina od Gračanice.

„Srpski narod otkad postoji tradicionalno proslavlja ovaj značajan datum koji je direktno povezan i sa njegovim postojanjem i sa njenim identitetom,kulturom i tradicijom. Ovoliki broj mladih koji su se večeras okupili ovde u centru Gračanice, jasno govori da se narod sa ovih prostora opredelio da ovde ostane na svojim vekovnim prostorima“, rekao je Petković.

On je rekao da su predsednik Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije Marko Đurić uz svoj narod na KIM, kao i da je država Srbija tu da „podrži, sačuva i pomogne“ da se razviju srpske sredine.

„Zbog toga je Vlada Srbije krajem prošle godine donela sveobuhvatni program pomoći od preko 50 miliona evra, da se razvijaju srpske sredine. Veliki broj pomoći i projekata biće realizovan ovde u Gračanici. Jedan od najbitnijih projekata, jeste izgradnja potpuno nove bolnice ovde u Gračanici od preko 2,5 miliona evra. Zato želimo da srpska nova godina ovde u Gračanici, cela naredna godina prođe u najboljem redu, jer i u dobru i u zlu smo proslavljali srpske nove godine vekovima i sada je vreme veoma teško“, rekao je Petković.

On je dodao da je ovo „prava prilika“ da se svi „urazume, prihvate ispruženu ruku srpskog naroda i države Srbije, da svi prihvate kako bi ovo mesto postalo mesto razvoja i budućnosti i sveobuhvatnog razumevanja“.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović poručio je da je tradicija nešto što srspski narod neguje vekovima i što će negovati i u narednim vekovima.

„Mislim da pravoslavna nova godina znači mnogo više nego bilo gde u svetu,samo prisustvo Petra Petkovića znači da nismo zaboravili da je država Srbija uz nas što narodu na KiM znači mnogo“, rekao je Popović.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike